Maar koersverlies Shell houdt index in bedwang.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde dinsdag net onder de 910 punten en daarmee licht hoger ten opzichte van de slotkoers van maandag. Rond 10.45 uur won de AEX 0,1 procent op 909,56 punten, waarbij halfgeleiders aan kop gingen, terwijl zwaargewicht Shell onder druk stond.

“Na een forse correctie aan het begin van augustus lijkt de AEX momenteel bezig met een herstelbeweging”, zei beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx.

Een vrij rustige ochtendhandel in Amsterdam volgt op een hoger slot op Wall Street, waar techaandelen als Nvidia en AMD maandag in trek waren.

Het was de achtste handelsdag op rij dat Wall Street maandag steeg, “een prestatie die sinds eind 2023 niet meer was voorgekomen”, zei Blekemolen, en een beweging die opmerkelijk is na de flinke daling van de beurzen in de afgelopen weken.

Inmiddels lijkt de rust teruggekeerd en “is de VIX index, die de verwachte volatiliteit meet, in mum van tijd teruggevallen naar 14,7, naar eerder deze maand nog boven de 65 te zijn gestegen”, aldus de expert van Lynx.

Op macro-economisch vlak is er dinsdag vooral aandacht voor de rentebesluiten uit China, Zweden en Turkije.

De Riksbank verlaagde vanochtend conform de verwachting de rente in Zweden met 25 basispunten tot 3,50 procent en voorziet nog twee of drie verlagingen dit jaar als de inflatieverwachtingen standhouden. De People’s Bank of China handhaafde de belangrijkste rentes, na een verlaging met 10 basispunten in juli.

De Duitse producentenprijzen daalden in juli met 0,8 procent, na een daling van 1,6 procent in juni. De energieprijzen daalden in juli ook minder hard dan in de maand ervoor. Later vanochtend staan nog definitieve inflatiecijfers uit de eurozone op de rol.

De euro/dollar handelde dinsdagochtend vrij stabiel net onder 1,11, terwijl de obligatierentes licht daalden.

De olieprijzen daalden ruim een procent, na een verlies van 3 procent op maandag, nu een wapenstilstand in Gaza dichterbij lijkt. Israël zou akkoord zijn gegaan met een Amerikaans plan voor een staakt-het-vuren, meldde de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Antony Blinken maandag. Hamas moet nog wel instemmen. Naast de afnemende geopolitieke spanningen zijn er ook nog altijd zorgen over de vraag naar olie.

Stijgers en dalers

Shell was vanochtend de grootste daler in de AEX, met een verlies van 2,1 procent, in het spoor van de dalende olieprijzen. Winsten van 1,8 tot 2,8 procent voor ASMI, Besi en ASML boden net voldoende compensatie.

Ook Prosus stond onder druk, het aandeel verloor 1,0 procent, terwijl Unilever 0,7 procent daalde. Adyen won 1,2 procent en ook ArcelorMittal zat dinsdag opnieuw in de lift. Maandag was het staalaandeel al een uitblinker na een koopadvies van Barclays.

In de AMX deed Air France-KLM juist goede zaken dankzij de dalende olieprijzen. Het aandeel won 1,8 procent. De verliezen bleven beperkt tot rond een half procent. Basic-Fit was hekkensluiter.

B&S Group steeg bij de smallcaps bijna 3 procent, nadat het aandeel maandag al bijna 2 procent steeg na de publicatie van de halfjaarcijfers.

Kendrion, dat woensdag met cijfers komt, noteerde onderaan in de AScX, met een verlies van 1,6 procent. De markt rekent op weinig herstel in het tweede kwartaal.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.