De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft Carl Icahn en zijn bedrijf, Icahn Enterprises (IEP), beboet met $2 miljoen. Dit is een schikking voor het niet melden van persoonlijke marginleningen die waren gedekt door Icahn’s aandelen in IEP.

De leningen werden niet openbaar gemaakt aan aandeelhouders of toezichthouders. De aandelen van IEP daalden met 6% na de aankondiging van de boetes.

Icahn en IEP betalen boetes zonder schuld, aandelen dalen

Icahn en IEP betalen respectievelijk $500.000 en $1,5 miljoen, maar geven geen schuld toe. De Amerikaanse beurswaakhond ontdekte dat Icahn tussen de 51% en 82% van de IEP-aandelen had verpand om leningen ter waarde van maximaal $5 miljard te krijgen.

Osman Nawaz, een senior official van de SEC, verklaarde:

De federale effectenwetten stelden onafhankelijke openbaarmakingsverplichtingen in voor zowel Icahn als IEP. Deze openbaarmakingen zouden hebben onthuld dat Icahn meer dan de helft van de uitstaande IEP-aandelen op elk moment als onderpand had verpand.

Icahn onthulde leningen na Hindenburgrapport

Icahn’s marginleningen kwamen in mei 2023 onder de aandacht door een rapport van Hindenburg Research. Dit rapport zette druk op Icahn Enterprises door te beweren dat het bedrijf de waarde van zijn bezittingen niet juist inschatte. Icahn heeft zijn leningen pas in juli onthuld.

Icahn zei in een verklaring:

We zijn blij dat we deze zaak hebben opgelost en kunnen nu verder met het bedrijf.

Hindenburg Research, die blijft beweren dat IEP een ‘Ponzi-achtige’ structuur heeft, herhaalde deze claim op sociale media. Ze blijven short op de aandelen van IEP.

Bron: CNBC
Foto: iStock