De Amerikaanse dollar zal waarschijnlijk nog verder dalen ten opzichte van de yen, vooral omdat de yen-gefinancierde investeringen doorgaan. Geoffrey Yu van BNY gelooft dat bijvoorbeeld, nog zeker tot het einde van het jaar. Dit komt na een dag waarop de dollar fors daalde en nu kijken mensen naar nieuwe Amerikaanse arbeidscijfers die de dollar nog verder kunnen laten dalen.

Op woensdag steeg de dollar met 0,6% naar 146,09 yen, na een daling onder de 145 yen. De recente stijging van de yen wijst op een aanhoudende afwikkeling van carry trades.

Carry Trades en de invloed op Yen

Carry trades zijn transacties waarbij beleggers lenen in valuta met lage rente en investeren in activa met hogere rendementen. Deze strategie was populair vanwege de verwachting dat de yen goedkoop zou blijven en de Japanse rente laag.

Geoffrey Yu zei dat de dollar verder zou kunnen dalen tegen de yen, mogelijk richting de 130 yen, maar hij verwacht een meer gematigde daling richting het einde van het jaar. Tegenover de euro denkt hij dat $1,05 een redelijk doel is.

Yu verwacht dat de dollar vergeleken met de Chinese yuan licht zal stijgen door versoepeling van het monetair beleid door de PBOC, maar dat de dollar beter zal presteren tegen valuta met hogere rendementen, zoals de Mexicaanse peso.

Afname van Carry Trade door Yen stijging

Begin deze maand nam de carry trade, gefinancierd met yen, aanzienlijk af door de renteverhogingen van de Bank of Japan, die de yen versterkten.

Dit resulteerde in een forse uitverkoop op de wereldmarkten. Strategen blijven echter voorzichtig en wijzen erop dat de afwikkeling van carry trades nog niet voorbij is.

Yu verwacht dat, naarmate de invloed van het beleid van de Federal Reserve en de veranderingen in de Japanse regering duidelijker worden, de afwikkeling kan voortduren, zij het mogelijk minder heftig dan eerder deze maand.

 

Bron: CNBC
Foto: iStock