BHP CEO Mike Henry voorspelt een herstel van de Chinese vastgoedsector in het komende jaar door nieuwe stimuleringsmaatregelen van de overheid. Hoewel de vastgoedsector momenteel een zwakke schakel is voor de vraag naar staal, zijn recente beleidswijzigingen veelbelovend. Deze maatregelen omvatten het schrappen van de landelijke minimum hypotheekrente en het verlagen van de minimale aanbetaling voor eerste huizenkopers.

Overheidsmaatregelen bieden hoop voor vastgoedherstel

China heeft recent maatregelen genomen om de vastgoedsector te ondersteunen. De regering heeft de landelijke minimum hypotheekrente afgeschaft en de minimale aanbetaling voor eerste huizenkopers verlaagd van 20% naar 15%.

Ook heeft de centrale bank 300 miljard yuan beschikbaar gesteld voor lokale staatsbedrijven om onverkochte appartementen op te kopen.

Volgens Henry kunnen deze beleidsmaatregelen bijdragen aan een herstel van de vastgoedsector in het komende jaar.

Onzekerheid blijft bestaan

Ondanks de positieve signalen van overheidsmaatregelen, blijft er onzekerheid over de vraag naar staal in China. Henry erkent dat er nog steeds “wat volatiliteit” is door de druk vanuit de vastgoedsector.

Andere sectoren zoals infrastructuur, scheepvaart en de auto-industrie laten echter gezonde groeicijfers zien, wat kan bijdragen aan de stabilisatie van de vraag naar staal.

Bron: CNBC
Foto: iStock