Volgens een recent rapport van Mario Draghi, voormalig voorzitter van de ECB, heeft de Europese Unie jaarlijks tussen de 750 en 800 miljard euro extra investeringen nodig. Dit om haar concurrentievermogen, sociale gelijkheid en klimaatdoelen te verbeteren. Draghi pleit voor ingrijpende hervormingen in de industrie, energie en defensie om de EU beter te positioneren op het wereldtoneel.

Daarnaast benadrukt hij de noodzaak voor een nieuw economisch buitenlandbeleid om de afhankelijkheden te verminderen en de EU’s strategische autonomie te versterken.

Noodzaak voor economisch buitenlands beleid

Het rapport van Mario Draghi stelt dat de EU haar afhankelijkheden moet verminderen door een nieuw economisch buitenlandbeleid te ontwikkelen.

Draghi wijst op de huidige afhankelijkheid van China voor kritieke mineralen en van andere landen voor industriële overcapaciteit. Dit maakt de EU volgens hem kwetsbaar. Draghi benadrukt:

“De EU moet strategische handelsakkoorden sluiten en voorraden opbouwen om de toeleveringsketen van essentiële technologieën te beveiligen.”

Het rapport adviseert ook om de binnenlandse hulpbronnen beter te benutten door middel van mijnbouw, recycling en innovatie in alternatieve materialen.

Kritiek op haalbaarheid van Draghi’s doelen

Sommige analisten uiten kritiek op de haalbaarheid van Draghi’s voorstellen. Lorenzo Codogno oppert dat de politieke fragmentatie binnen de EU de implementatie van dergelijke brede hervormingen bemoeilijkt:

Er is geen behoefte om je adem in te houden, want de politieke situatie maakt het moeilijk om de benodigde steun te verkrijgen.

David Roche voegt toe dat populisme en nationale incompetentie Europa kunnen verlammen. Hierdoor kunnen de voorgestelde investeringen mogelijk niet gerealiseerd worden.

Bron: CNBC
Foto: iStock