Aandacht voor rentebesluit ECB.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag aardig hoger geëindigd en kreeg de 900 punten weer in het vizier, waarbij de chippers het goede voorbeeld gaven en de AEX een mooie impuls gaven. De hoofdindex steeg uiteindelijk 1,0 procent bij een slot van 893,25 punten.

Halfgeleideraandelen zoals zwaargewicht ASML konden profiteren van koerswinsten van sectorgenoten als Nvidia. De Amerikaanse chipreus ging er woensdag al duidelijk op vooruit en ook donderdag steeg het aandeel op Wall Street.

Jensen Huang, topman van Nvidia, uitte zich tijdens een bijeenkomst georganiseerd door Goldman Sachs positief over de uitrol van Nvidia’s nieuwe Blackwell processor en dat viel goed bij beleggers.

“Techaandelen, en groeiaandelen in het algemeen, zijn weer gevraagd, nadat ze sinds de top van halverwege juli flink waren gecorrigeerd”, merkte investment manager Simon Wiersma van ING op. De winstnemingen waren volgens hem dan ook een beetje te ver doorgeslagen.

Verder stond de dag in het teken van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, dat conform de marktverwachting de depositorente verlaagde met 25 basispunten tot 3,50 procent.

De basisrente ging omlaag tot 3,65 procent en de marginale beleningsfaciliteit ging naar 3,90 procent. De rentes stonden op 3,75, 4,25 en 4,50 procent.

Volgens de centrale bank was het nu passend “om weer een stap te zetten bij de matiging van de monetairbeleidsrestrictie.”

Het besluit was unaniem, zei voorzitter Christine Lagarde in een toelichting. Daarin benadrukte ze ook dat “noch de volgorde, noch de omvang van ECB-renteverlagingen vooraf is bepaald.”

Nieuwe inflatieramingen van de ECB toonden vooral dat de kerninflatie nog enigszins hardnekkig blijft, onder meer door de aanhoudend hoge diensteninflatie. Verder werden de groeiramingen van drie maanden geleden licht neerwaarts bijgesteld.

De zwakkere groei zal volgens econoom Carsten Brzeski van ING de drijfveer worden voor meer agressieve renteverlagingen door de ECB, maar die komen er pas volgend jaar, denkt hij.

Gezien de nog steeds grote onzekerheden zal de ECB waarschijnlijk ergens op terug willen vallen, zei Brzeski, en dat zijn actuele economische ramingen, die in december volgen.

“Daarom komt de volgende renteverlaging waarschijnlijk in december en niet in oktober”, aldus de econoom van ING.

Ook beleggingsspecialist Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen verwacht nog één Europese renteverlaging dit jaar, in december. Verder waren er vandaag “geen grote verrassingen”, volgens de expert.

De euro/dollar is tijdens de persconferentie van Lagarde iets in beweging gekomen. Het muntpaar steeg van 1,1020 voorafgaand aan het rentebesluit, naar 1,1041 rond het Europese beursslot. Verder daalden de obligatierentes licht, ook na weinig verrassende cijfers over de producentenprijzen in de VS.

Die bevestigden het beeld van de Amerikaanse consumentenprijzen een dag eerder, dat met name de kerninflatie maar moeizaam verder daalt. Zonder de volatiele prijzen van handel, voeding en energie stegen de producentenprijzen met 0,3 procent. Hiervoor was een plus van 0,2 procent voorzien. Op jaarbasis stegen de kernprijzen in augustus met 3,3 procent. In juli was dit 3,2 procent.

De olieprijzen stegen donderdag met anderhalf procent. Orkaan Francine ging woensdagavond aan land aan de Amerikaanse Golfkust waardoor de olieproductie in de regio onder druk kwam te staan.

Analisten van Swissquote Bank stelden echter dat er “meer voor nodig is dan een orkaan of een oorlog in het Midden-Oosten om de olieprijzen in de nabije toekomst duurzaam omhoog te stuwen.”.

Stijgers en dalers

De AEX werd donderdag aangevoerd door Besi, dat 3,8 procent won. ASMI steeg met 2,8 procent en ASML ging er 3,5 procent op vooruit. KPN was de sterkste daler in de hoofdindex en leverde 1,5 procent in.

JPMorgan haalde ABN AMRO van zijn verkooplijst en plakte een Neutraal advies op het aandeel, terwijl het koersdoel 15,30 euro bleef. De Amerikaanse bank ziet ABN AMRO als een potentiële overnameprooi. Als gevolg ging het advies voor het aandeel omhoog. Het aandeel ABN AMRO won 2,9 procent.

RELX kreeg een koopadvies van ING, met een koersdoel van 51,00 euro. Volgens de bank kan RELX de autonome omzetgroei in de komende jaren versnellen tot hoge enkelcijferige percentages, dankzij de verdere verschuiving naar instrumenten voor data-analyse en besluitvorming. Het aandeel is volgens ING ook aantrekkelijk gewaardeerd ten opzichte van sectorgenoten en de sterke kasstroom van meer dan 20 procent van de omzet moet ruimte geven voor het belonen van aandeelhouders én overnames. Het aandeel steeg met 1,8 procent.

Grondstoffenaandelen deden goede zaken. ArcelorMittal won 2,4 procent en AMG ging in de Midkap 5,1 procent hoger. Just Eat Takeaway leverde 1,3 procent in.

Citigroup wees erop dat de grote Chinese lithiumproducent CATL overweegt een deel van zijn lithiummijnbouw en productie op te schorten. Dit is een lichtpuntje voor andere lithiumproducenten zoals AMG, die kampen met lage prijzen, ondanks de cruciale rol die het metaal speelt in de energietransitie.  

Advent International heeft het belang in InPost verkleind van 15,02 naar 10,98 procent. Dit meldde InPost donderdagmiddag, nadat eerder deze week al bekend werd dat AI Prime & Cy, onderdeel van Advent International, 20 miljoen aandelen InPost in de markt zette. De aandelen werden verkocht voor 17,00 euro per stuk. Het aandeel Inpost sloot donderdag licht lager op 17,00 euro.

Bij de kleine aandelen kon Avantium 5,5 procent bijschrijven. Azerion en Accsys leverden tot anderhalf procent in.

Het lokaal genoteerde Vivoryon won bijna 11 procent na een update.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Amsterdamse slot verdeeld, met een bescheiden verlies voor de Dow Jones index.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.