Markt hoopt op renteverlaging Fed van 50 punten.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag nipt boven de 900 punten geëindigd. De AEX steeg met 0,5 procent op 900,32 punten, in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve woensdagavond en de daarop volgende toelichting van voorzitter Jerome Powell.

De kans op een renteverlaging van 50 basispunten liep in de afgelopen dagen op naar meer dan 60 procent en daar konden beter dan verwachte Amerikaanse macrocijfers van dinsdagmiddag maar beperkt verandering in brengen. De marktverwachting daalde tot 59 procent, van eerder 67 procent.

In augustus stegen de detailhandelsverkopen in de VS met 0,1 procent, waar vooraf werd gerekend op een lichte daling. De industriële productie liep in dezelfde maand met 0,8 procent op, waar een plus van 0,2 procent was voorzien.

“Niets van dit alles schreeuwt economische zwakte”, maar dat weerhoudt de markt er niet van om te gokken op een renteverlaging van 50 basispunten, volgens ING.

Hoewel er zeker wat voor te zeggen valt dat de Fed het monetaire beleid zo snel mogelijk naar neutraal moet brengen, is het de vraag of het volledige beleidscomité van de centrale bank zich daarin kan vinden.

Dat maakt de uitkomst van het rentebesluit morgen een dubbeltje op zijn kant, aldus ING.

Volgens Mathias Van der Jeugt van KBC zet een verlaging van 50 basispunten de deur wagenwijd open voor gelijkaardige bewegingen in november en december.

“Daar is de markt nog niet op voorbereid”, volgens de expert van KBC.

De markten negeerden dinsdag een zwakke ZEW-index. In september verslechterde de index die het economisch sentiment in Duitsland meet verder en bleef nog maar net boven de nulgrens. De index daalde van 19,2 tot 3,6, waar juist een beperkte daling tot 15,5 werd voorzien.

Verder werd op macro-economisch vlak bekend dat het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers in september licht is gestegen, hoewel de sentimentsindex nog wel onder de 50 noteert en de verkoopomstandigheden dus nog steeds als negatief worden beschouwd.

De euro/dollar handelde rond het slot licht lager op 1,1118, terwijl de obligatierentes juist licht stegen. De olieprijzen liepen met zo’n anderhalf procent op. WTI kostte ruim 71 dollar per vat.

Stijgers en dalers

In de hoofdindex ging Universal Music Group aanvankelijk aan kop met een mooie winst, maar op het slot moest het aandeel toch 1,0 procent inleveren. UMG presenteerde dinsdag nieuwe groeidoelen die volgens ING meevielen.

Verder stegen halfgeleiders ASMI, ASML en Besi, die maandag nog onder druk stonden, met 0,5 tot 1,6 procent en ging Adyen aan kop in de AEX met een winst van 3,9 procent. DSM-Firmenich was de gebeten hond en leverde 2,0 procent in.

In de Midkap deed AMG goede zaken, met een winst van 6,7 procent. Alfen steeg met 7,3 procent. WDP behoorde tot de grootste dalers en leverde 1,8 procent in. Bij een gebrek aan volatiliteit daalde Flow Traders met bijna een procent. JDE Peet’s en Arcadis leverden tot anderhalf procent in.

OCI daalde met 0,7 procent. Kredietbeoordelaar S&P kwam met een negatieve outlook voor de kredietrating. S&P zou de kredietstatus van OCI met één of meerdere stappen kunnen verlagen wanneer duidelijk wordt wat OCI van plan is met de opbrengsten die het tegemoet kan zien dankzij de verkoop van IFCO, het belang in Fertiglobe en de desinvestering van de methanolactiviteiten.

Bij de kleine aandelen ging Fastned aan kop, met een plus van 8,1 procent. Fastned is geselecteerd om het Londense publieke oplaadnetwerk voor elektrische auto’s uit te breiden. Verdere details worden in de komende weken bekendgemaakt.

NX Filtration en Theon leverden respectievelijk 2,5 en 3,4 procent in.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot tot 0,7 procent in het groen, waarbij de Dow Jones index op koers lag om zijn all time high van maandag verder aan te scherpen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.