OPEC heeft in haar World Oil Outlook 2024 een sterke groei van de wereldwijde olievraag voorspeld, met een stijging tot 120 miljoen vaten per dag tegen 2050. Dit optimisme staat in schril contrast met de sombere vooruitzichten van de International Energy Agency (IEA). Zij verwachten een afvlakking van de vraag tot ongeveer 106 miljoen vaten per dag tegen het einde van het decennium.
De olieprijzen staan onder druk door de zwakke vraag uit China, de grootste olie-importeur ter wereld. Analisten zoals Dave Ernsberger van S&P Global Commodity Insights geven aan dat de huidige markt niet veel ruimte biedt voor prijsstijgingen.
In de volgende grafiek zien we het koersverloop van olie:
Impact van Chinese vraag op de olieprijzen
Li-Chen Sim, analist bij het Middle East Institute, merkt op dat de “lage vraag, vooral uit China” een grote zorg is.
De recente economische groei van China, geschat op 3% tot 5%, heeft de olieconsumptie verlaagd. China’s strategie om de afhankelijkheid van olie en gas te verminderen speelt ook een rol.
Het land investeert in elektrische voertuigen en hernieuwbare energie om deze afhankelijkheid te verminderen. Sim voegt hieraan toe:
“De structurele verandering in de energieconsumptie is duidelijk zichtbaar.”
Een alternatieve toekomstvisie
S&P Global Commodity Insights biedt een gematigde visie op de vraagontwikkeling. Ze voorspellen dat de olie vraag een piek van 109 miljoen vaten per dag zal bereiken in 2034, waarna deze geleidelijk zal afnemen tot onder de 100 miljoen vaten per dag in 2050.
Bron: CNBC
Foto: iStock