Aziatische beurzen noteren hoger.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs maakt zich donderdag op voor een flink hogere opening. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 1,0 procent. 

Woensdag daalde de AEX nog nipt met 0,1 procent naar 906,03 punten. Op Wall Street koerste ook hoofdgraadmeter S&P 500 woensdagavond met 0,2 procent licht lager.

Veel aandacht zal vanochtend uitgaan naar de chipaandelen, na de goed ontvangen cijfers van Micron woensdagavond. Het aandeel won in de elektronische handel nabeurs op Wall Street 15 procent. Chipaandelen zitten vanochtend ook in Azië flink in de lift, mede dankzij SK hynix, dat de productie van een nieuwe geheugenchip is gestart. Het aandeel won in Seoel 8,5 procent.

“Micron boekte een omzetgroei van 93 procent op jaarbasis, omdat de robuuste vraag naar AI een sterke stijging veroorzaakte van de vraag naar onze datacenter DRAM-producten en onze geheugenchips met een hoge bandbreedte”, zei CEO Sanjay Mehrotra in een toelichting op de cijfers. De nettowinst bedroeg 887 miljoen dollar, in vergelijking met een verlies van 1,43 miljard dollar een jaar eerder. 

De Aziatische beurzen noteren vanochtend in het groen, met de beurzen in Tokio en Hongkong als uitblinkers, met winsten tot 2,5 procent. Sydney en Shanghai winnen minder dan een procent. 

Deze week is de Hang Seng index in Hongkong al bijna 7 procent gestegen, terwijl de Shanghai Composite ruim 6 procent won. Chinese beleggers hebben hun zelfvertrouwen hervonden, nadat Beijing deze week een reeks aan stimuleringsmaatregelen aankondigde om de economische groei aan te jagen.

Nadat maandag al de beleidsrente voor leningen met een looptijd van veertien dagen werd verlaagd, kondigde de People’s Bank of China dinsdagochtend onder meer een verlaging van de zevendaagse rente en van de reserve-eisen voor banken aan. Ook hoeven Chinezen die een tweede huis kopen minder aan te betalen.

Woensdag kwam de centrale bank weer in actie. Ditmaal werd een eenjarige rente verlaagd en kregen banken opnieuw steun.

De Chinese tienjarige rente noteert nu rond het laagste niveau ooit, net boven de 2,0 procent. In Amerika en Duitsland noteren de vergelijkbare Treasury en Bund op 3,79 procent en 2,18 procent. 

Zakenbank Jefferies is overigens sceptisch of alle maatregelen de groei fundamenteel zullen aanjagen. Vooral de vastgoedsector kampt met grote problemen. Door speculatie zijn er de afgelopen 20 jaar veel te veel woningen in China gebouwd, en er staan naar schatting 60 miljoen woningen leeg. 

De Chinese maatregelen “voelden meer als paniek” dan de renteverlaging van 50 basispunten van de Fed vorige week, zei grondstoffenanalist Stephen Innes van SPI Asset Management.

“Het is alsof ze op de ‘shock & awe’ knop drukken, wat de zorgen over de vertraging van de Chinese economie alleen maar groter maakt”, zei hij.

De Amerikaanse olie-future daalde woensdagavond in New York met 2,6 procent naar 69,69 dollar per vat. Vanochtend daalde de future met 0,8 procent verder. Eerder deze week zat de future nog flink in de lift.

Vandaag staat het rentebesluit van de Zwitserse Nationale Bank op de agenda, terwijl de aandacht in de VS zal uitgaan naar onder meer de wekelijkse steunaanvragen, de orders voor duurzame goederen en de aanstaande woningverkopen. Vrijdag volgt in de VS de PCE-inflatie, de favoriete infaltiebarometer van de Fed.

Bedrijfsnieuws

Pharming Group ontving marktgoedkeuring van de Britse toezichthouder MHRA voor de verkoop van zijn medicijn Joenja voor de behandeling van APDS, een zeldzame en progressieve primaire aandoening aan het immuunsysteem.

Berenberg verhoogde het koersdoel voor IMCD van 175,00 naar 187,00 euro met een onveranderde de koopaanbeveling. Het aandeel blijft de sectorfavoriet van de zakenbank.

Ease2pay boekte in de eerste helft van 2024 een 7 procent lagere omzet van 1,3 miljoen euro, in vergelijking met 1,4 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. De platformomzet steeg evenwel met 31 procent en het verlies liep flink terug.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index daalde woensdag 0,2 procent tot 5.722,26 punten, de Dow Jones index verloor 0,7 procent op 41.914,75 punten en de Nasdaq sloot vlak op 18.082,21 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.