Chinese noteringen staan wel onder druk.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een groene opening tegemoet, na een adempauze op maandag. De futures op de S&P 500 noteerden in aanloop naar de openingsbel tot 0,4 procent hoger.

Wall Street stond maandag nog onder druk, terwijl de obligatierentes verder opliepen na het sterke Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag. De banencijfers hebben ervoor gezorgd dat de kans op nog een renteverlaging van 50 basispunten door de Federal Reserve in november is uitgeprijsd. Een ruime meerderheid van 89 procent houdt het nu op een verlaging van 25 basispunten en zo’n 11 procent denkt dat de Fed een pauze zal nemen, bleek dinsdag uit de actuele FedWatch Tool van CME.

Als de Amerikaanse inflatiecijfers van donderdag hoger uitkomen dan verwacht, zou de verwachting dat er in november geen nieuwe renteverlaging komt, verder kunnen toenemen, hetgeen de dollar en obligatierentes een impuls zou geven, volgens Ipek Ozkardeskaya van Swissquote Bank.

Kevin Verstraete van Lynx wees verder op de zogenoemde ‘Buffett-indicator’, die een nieuwe recordhoogte heeft bereikt.

“Deze indicator vergelijkt de marktkapitalisatie van de VS met het bbp van de VS. Hoe hoger de waarde, hoe duurder de beurs wordt gewaardeerd. Momenteel staat de indicator op een recordhoogte van 197 procent”, aldus de beleggingsspecialist.

Het vertrouwen onder kleine Amerikaanse ondernemers is in september licht verbeterd, maar de index bleef opnieuw onder het lange termijn gemiddelde. De vertrouwensindex steeg van 91,2 in augustus naar 91,5 afgelopen maand. In juli kwam de index uit op 93,7.

“Eigenaren van kleine bedrijven voelen zich onzekerder dan ooit”, zei Bill Dunkelberg van de NFIB. “Door de onzekerheid aarzelen kleine ondernemers om te investeren in nieuwe machines en voorraden, vooral omdat inflatie en financieringskosten hun bedrijfsresultaat onder druk blijven zetten”, volgens de econoom.

Hoewel er enige hoop gloort voor het feestdagenseizoen, vragen veel kleine ondernemers zich af of de toekomstige bedrijfsomstandigheden zullen verbeteren, aldus Dunkelberg.

Op macro-economisch vlak werd vanmiddag verder bekend dat het Amerikaanse handelstekort in augustus is uitgekomen op 70,4 miljard dollar, waar een tekort van 70,8 miljard dollar werd voorspeld. In juli kwam het handelstekort uit op 78,9 miljard dollar. Daarbij steeg de Amerikaanse export met 2,0 procent in augustus, terwijl de import met 0,9 procent daalde.

De euro/dollar handelde dinsdag op 1,0982, terwijl de obligatierentes zo’n beetje stabiliseerden na de stijgingen van de afgelopen handelsdagen.

De olieprijzen daalden met 2 procent, na een flinke stijging op maandag. Beleggers blijven in de ban van de spanningen in het Midden-Oosten, maar een vergeldingsactie van Israël op Iran bleef tot nog toe uit.

“We hebben gemerkt dat de impact van geopolitieke gebeurtenissen op het olieaanbod afneemt”, zeiden analisten van ANZ Research. “Elk verlies aan aanbod kan worden opgevangen door de OPEC-reservecapaciteit van 7 miljoen vaten per dag”, volgens de marktkenners.

Bedrijfsnieuws

Aandelen van Chinese bedrijven als Alibaba, Nio en JD.com leverden circa 6 tot 8 procent in, nadat de Chinese aandelenrally van de afgelopen tijd vandaag aan kracht verloor, terwijl Beijing teleurstelde met de aankondiging van nieuwe stimuleringsmaatregelen.

PepsiCo stond voorbeurs onder druk, nadat de resultaten in het derde kwartaal achterbleven bij de verwachtingen. Ook werd de outlook voor het hele jaar verlaagd. Het aandeel daalde in de voorbeurshandel met 0,6 procent.

Honeywell is van plan haar Advanced Materials activiteiten af te stoten om haar strategische focus te vereenvoudigen. Het industriële conglomeraat wil de tak een eigen beursnotering geven. De voltooiing is gepland voor eind 2025 of begin 2026. Als onafhankelijk bedrijf zal Advanced Materials, dat speciale chemicaliën en materialen levert die gericht zijn op duurzaamheid, een omzet hebben van ongeveer 3,8 miljard dollar, aldus Honeywell. Het aandeel steeg in de voorbeurshandel met 1,9 procent.

DocuSign vervangt MDU Resources Group vanaf vrijdag in de S&P MidCap 400. DocuSign won voorbeurs 6,2 procent, terwijl de aandelen van MDU met 1,4 procent stegen.

Het aandeel Super Micro Computer steeg dinsdag nog eens 5 procent, na een winst van circa 16 procent op maandag. De chipmaker zei maandag dat het onlangs meer dan 100.000 grafische verwerkingseenheden met vloeistofkoeling heeft geleverd aan grote AI-fabrieken.

Slotstanden

De S&P 500 daalde maandag met 1,0 procent op 5.695,94 punten, de Dow Jones index verloor 0,9 procent op 41.954,24 punten en de Nasdaq sloot 1,1 procent lager op 17.923,90 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.