Aziatische aandelenmarkten op winst.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting licht hoger van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent.

Woensdag koerste de AEX index onder aanvoering van halfgeleiders nog 0,6 procent hoger naar een slotstand van 915,68 punten.

Ook de Amerikaanse beurzen vonden woensdagavond de weg omhoog, na de vrijgave van de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve. De Dow Jones index en de S&P 500 index sloten op hun hoogste stand ooit, met winsten van respectievelijk 1,0 procent en 0,7 procent. 

De Fed-functionarissen waren het er tijdens de beleidsvergadering op 17 en 18 september over eens dat er waarschijnlijk meer renteverlagingen zullen volgen. De Fed verlaagde de federal funds rate met 50 basispunten naar een bandbreedte van 4,75 tot 5,00 procent. 

Een sterk arbeidsrapport dat vrijdag werd prijsgegeven wees echter op een veerkrachtige economie, waardoor de markt is gaan twijfelen aan de noodzaak van meer renteverlagingen. De Amerikaanse tienjaarsrente zette zijn opmars, die vrijdag na het rapport werd ingezet, ook woensdag voort en noteert nu ruim boven de vier procent. 

Vanmiddag om 14:30 uur zijn alle ogen gericht op de vrijgave van de Amerikaanse inflatie. De inflatie zal in september naar verwachting zijn uitgekomen op 2,3 procent, na nog een stijging van 2,5 procent in augustus. De kerninflatie blijft volgens economen staan op 3,2 procent. 

De Hang Seng index in Hongkong en de Shanghai Composite noteerden vanochtend respectievelijk 4,2 en 3,0 procent in het groen. Sydney en Tokio wonnen daarnaast slechts enkele tienden van een procent. 

Chinese aandelen herstelden nadat een imposante rally woensdag een halt werd toegeroepen, met een verlies voor de Shanghai Composite van 7 procent. De rally vanaf eind september werd veroorzaakt door een reeks aan stimuleringsmaatregelen.

Het Chinese ministerie van Financiën zal zaterdag een persconferentie geven, en beleggers hopen op nog meer maatregelen die de kwakkelende economie, en vooral de vastgoedmarkt, een impuls kunnen geven. 

Vanochtend maakte de Chinese centrale bank bekend aanvragen van financiële instellingen om de liquiditeit op de aandelenmarkt te vergroten, te accepteren. Hierdoor moet het voor beleggers makkelijker worden om aandelen te kopen. 

De Amerikaanse olie-future koerste vanochtend krap een procent hoger naar 73,92 dollar per vat, na nog een daling van krap een half procent woensdagavond in New York.

Bedrijfsnieuws

In het afgelopen kwartaal steeg de omzet van Fagron met 12,1 procent op jaarbasis, of zelfs met 15,7 procent tegen constante wisselkoersen, tot 214,5 miljoen euro. Fagron handhaafde de outlook voor heel het jaar.

Avantium heeft een voorwaardelijke overeenkomst gesloten met Plastipak voor het leveren van de plantaardige grondstof PEF voor gebruik in drank- en voedselverpakkingen in de Verenigde Staten. Financiële details meldde Avantium donderdag niet.

Pharming is gestart met een Fase II klinische studie waarin leniolisib wordt geëvalueerd in primaire (aangeboren) immuun-aandoeningen.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg woensdag 0,7 procent tot 5.792,04 punten, de Dow Jones index won 1,0 procent op 42.512,00 punten en de Nasdaq sloot 0,6 procent hoger op 18.291,62 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.