Nvidia, de toonaangevende producent van grafische verwerkingseenheden, heeft in de afgelopen maand een stijging van 25% in zijn aandelenprijs gerealiseerd. Deze stijging komt voort uit de sterke vraag naar zijn producten door grote technologiebedrijven zoals Meta en Microsoft. Deze techgiganten blijven investeren in kunstmatige intelligentie.

Met indrukwekkende kwartaalresultaten en toenemende vraag naar nieuwe AI-chips positioneert Nvidia zich als de belangrijkste speler in de technologische sector. In de onderstaande grafiek zien we het koersverloop van Nvidia:

Sterke vraag naar Nvidia’s AI-chips

Nvidia is de grootste winnaar van de AI-boom. Technologiebedrijven zoals Meta, Microsoft en Oracle investeren zwaar in Nvidia’s grafische verwerkingseenheden (GPU’s), die essentieel zijn voor nieuwe AI-technologieën en producten.

In augustus rapporteerde Nvidia een omzetstijging van 122% vergeleken met een jaar geleden, met een netto-inkomen dat meer dan verdubbelde naar $16,6 miljard. CEO Jensen Huang zei in een interview:

Iedereen wil de beste technologie en wil voorop lopen in de AI-race. Dit benadrukt de groeiende concurrentie in de sector.

Nvidia gaf ook een veelbelovende prognose voor het huidige kwartaal. Ze verwachten dat ze miljoenen dollars aan hun nieuwe Blackwell AI-chips zullen verzenden.

Risico’s die groei kunnen beïnvloeden

Mizuho-analisten waarschuwen voor risico’s die de groei van Nvidia kunnen beïnvloeden, zoals exportbeperkingen naar China en spanningen rond Taiwan.

Ondanks dat Nvidia 95% van de markt voor AI-chips voor datacenters bezit, blijven deze externe factoren zorgwekkend. Ze hebben een koersdoel van $140, maar wijzen op onvoorspelbare marktomstandigheden.

Bron: CNBC
Foto: iStock