Jeffrey Christian, Managing Partner van CPM Group, verwacht dat wereldwijde onzekerheden de prijzen van goud en zilver binnen zes maanden naar recordhoogtes zullen stuwen. Onder deze onzekerheden noemt hij economische, politieke en veiligheidsonzekerheden. Hij stelt dat deze onzekerheden belangrijker zijn dan traditionele economische indicatoren zoals inflatie en rentevoeten.

Aanhoudende geopolitieke spanningen, waaronder de oorlog in Oekraïne, spelen een cruciale rol in deze voorspellingen.

Geopolitieke spanningen beïnvloeden edelmetalen

De toenemende geopolitieke spanningen beïnvloeden sterk de edelmetaalmarkten. Christian legt uit:

Internationale politieke, regionale oorlogen, en nationale politieke kwesties zijn belangrijke factoren die de vraag naar goud en zilver aanwakkeren.

De voortdurende oorlog in Oekraïne, samen met conflicten in het Midden-Oosten, creëert een onzekere omgeving voor beleggers. Hierdoor gaan ze op zoek naar veilige havens.

Christian voegt eraan toe:

“Over de komende zes maanden verwachten we dat deze onzekerheden de prijzen van goud en zilver zullen verhogen.”

Positieve economische ontwikkelingen

Naast de zorgen over geopolitieke spanningen, ziet Christian ook positieve ontwikkelingen. Hij wijst op de sterke Amerikaanse economie, met “relatief sterke werkgelegenheid” en stijgende inkomens.

Christian zei:

De inflatie is gedaald van 9% in 2021 naar ongeveer 3,5%, wat betekent dat de reële inkomens van de Amerikanen stijgen.

Hij wijst erop dat beleggers al sinds 2022 wachten op een recessie, maar dat deze nog steeds uitblijft. Bovendien stelt Christian dat er een mogelijkheid is voor de Amerikaanse overheid om binnen enkele jaren naar een budgetoverschot te verschuiven. Dit zou de goudprijzen kunnen verlagen.

Bron: Kitco
Foto: iStock