Index op weekbasis ook hoger.
(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag hoger geëindigd. Op een slot van 915,96 punten steeg de AEX 0,5 procent. Op weekbasis wist de index ook met een half procent te stijgen.
Het was een positief einde van een rommelige week voor de aandelenmarkten. Enerzijds was er teleurstelling over het uitblijven van nieuwe, concrete stimuleringsmaatregelen in China en anderzijds bleek de Amerikaanse inflatie hardnekkiger dan gedacht. Daardoor is de kans op nog een renteverlaging van 50 basispunten door de Fed in november klein.
De Amerikaanse producentenprijzen toonden vrijdag wel een optimistischer beeld: de prijzen stabiliseerden in september op maandbasis en stegen op jaarbasis minder dan in augustus. Ook de kernprijzen stegen minder hard.
Verder maken beleggers zich op voor een bijeenkomst van het Chinese ministerie van Financiën, die zaterdag plaatsvindt. De markt hoopt dat Beijing dan wel met duidelijke maatregelen komt die een van de grootste economieën ter wereld moeten aanjagen.
“Maandag wordt mogelijk een dag met een hoge volatiliteit, indien de briefing van zaterdag teleurstelt, kunnen de beurzen mogelijk lager reageren en hoger indien de nieuwe stimuli de beleggers kunnen bekoren”, zei beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx.
Verder ging vandaag het Amerikaanse cijferseizoen echt van start met de resultaten van onder meer JPMorgan. De Amerikaanse bank floreerde afgelopen kwartaal in een klimaat van stijgende rentes en dat leverde beter dan verwachte cijfers op.
In een toelichting wees CEO Jamie Dimon echter op de “verraderlijke” geopolitiek, die verder dreigt te verslechteren. Dat zou verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor de economie, zei de topman. Zijn financieel directeur Jeremy Barnum leek optimistischer en stelde dat de resultaten van JPMorgan overeenkomen met een zachte economische landing of een zogeheten ‘Goldilocks’-scenario.
Het aandeel JPMorgan won vrijdag circa 5 procent.
Volgende week volgen sectorgenoten als Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs en Morgan Stanley. Verder openen bijvoorbeeld ook Johnson & Johnson en Netflix de boeken. In Amsterdam is het de beurt aan onder meer ASML, Just Eat Takeaway en Basic-Fit.
De euro/dollar handelde vrijdag rond het Amsterdamse slot op 1,0953, terwijl de obligatierentes in zowel de VS als Duitsland licht stegen.
De oliemarkten krijgen nog altijd steun van de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten, wachtend op een mogelijke vergeldingsactie van Israël op Iran. Wel gingen er afgelopen week geluiden op dat Hezbollah bereid zou zijn tot een staakt-het-vuren. Daarnaast houden de zorgen over de vraag en het grote aanbod de rally in bedwang. Vrijdag werd WTI iets goedkoper, maar op weekbasis is de olieprijs verder gestegen.
Stijgers en dalers
Databedrijven RELX en Wolters Kluwer zaten vrijdag in de lift, met winsten van 1,0 en 1,2 procent. Universal Music Group won 1,1 procent en Besi steeg ook 1,2 procent. DSM-Firmenich leverde 0,8 procent in. Verder bleven de verliezen in de AEX beperkt.
ArcelorMittal steeg licht. JPMorgan verlaagde het advies van Overwogen naar Neutraal, terwijl het koersdoel omlaag ging van 26,00 naar 21,00 euro. Volgens de analisten zijn er neerwaartse risico’s voor ArcelorMittal na de Amerikaanse verkiezingen, in een scenario van sterker handelsprotectionisme in de VS.
In de AMX won OCI 3,8 procent, nadat bekend werd dat de desinvestering van het meerderheidsbelang in Fertiglobe in de komende dagen wordt afgerond. Just Eat Takeaway leverde 6,2 procent in. Alfen daalde met 1,9 procent. Degroof Petercam vindt het aandeel nog altijd niet koopwaardig.
Fagron won 1,6 procent na een kleine koersdoelverhoging van Kepler Cheuvreux.
De kwartaalcijfers van TomTom waren geen heel grote verrassing, volgens analisten van ING. Tegenover de tegenwind bij Automotive zag de bank wel dat de divisie Enterprise het veel beter deed dan voorzien. “Het bedrijf bouwt duidelijk momentum op.” ING verwacht dat de consensus voor TomTom voor 2024 beperkt zal worden verlaagd. Het aandeel ging in de AScX aan kop met een winst van 5,9 procent.
PostNL daalde met 2,3 procent. ING verlaagde het advies van Kopen naar Houden en het koersdoel van 1,65 naar 1,20 euro. Volgens de bank is één van de belangrijkste invalshoeken van zijn beleggingscase zeer onzeker geworden, namelijk de versoepeling van het bezorgingsmodel per post en mogelijkheden voor compensatie voor verliezen in de Universele Dienstverplichting. “Dit was een belangrijk potentieel positief punt dat aanvankelijk een grote kans van slagen had en nu op zijn best is uitgesteld, maar zonder resultaat op de korte termijn. Dit zal naar onze mening een beperking vormen”, aldus ING.
Pharming deed ook slechte zaken bij de kleine aandelen met een verlies van 5,4 procent.
Wall Street
Rond het slot in Amsterdam noteerden de Amerikaanse beurzen hoger, met winsten van gemiddeld een half procent.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.