De Europese Centrale Bank (ECB) bereidt zich voor op een derde renteverlaging van het jaar tijdens haar vergadering deze donderdag. Dit aangezien de inflatierisico’s sneller verminderen dan verwacht. Met een inflatie van 1,8% in september, verwachten economen een verlaging van 25 basispunten in oktober, gevolgd door een verdere verlaging naar 3% in december.

Afname van inflatie en economische activiteit

De inflatie in de eurozone is in september gedaald naar 1,8%, wat onder het doel van 2% ligt. Core-inflatie, die volatiele componenten uitsluit, bereikte een dieptepunt van 2,7%.

Deze cijfers zijn een gevolg van de recente renteverlagingen van de ECB, die de rente in juni en september met 25 basispunten heeft verlaagd.

De economische activiteit in de eurozone blijft zwak. De samengestelde inkoopmanagersindex wijst op stagnatie in het derde kwartaal, na een groei van slechts 0,3% in het tweede kwartaal.

Deze ontwikkelingen hebben bijgedragen aan de verwachting dat de ECB opnieuw de rente zal verlagen om de economie te ondersteunen.

Voorzichtigheid bij renteverlagingen

Er is ook bezorgdheid over te snelle renteverlagingen. Holger Schmieding, hoofdeconoom bij Berenberg, waarschuwt dat de ECB kan overreageren. Een renteverlaging onder de 3% kan later leiden tot een noodzakelijke verhoging.

Schmieding verwacht dat de groei volgend jaar weer normaal zal worden. Zodra de vraag toeneemt, kunnen bedrijven hogere kosten doorberekenen aan consumenten. Dit kan leiden tot een nieuwe inflatiedruk in 2026 en 2027.

 

Bron: CNBC
Foto: iStock