Olieprijzen zijn op maandag met meer dan 2% gedaald, wat alle winsten van de voorgaande week tenietdoet. Deze daling wordt veroorzaakt door een aanhoudende afname van de olie-importen in China, die in september voor de vijfde maand op rij zijn gedaald. De stimulering van de Chinese economie heeft niet het gewenste vertrouwen bij investeerders opgeleverd. Geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten zetten de markten verder onder druk.

In de onderstaande grafiek zien we het koersverloop van olie:

Afname van olie-importen in China

De olie-importen van China zijn in september met 0,6% gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Deze daling komt doordat raffinaderijen hun aankopen hebben beperkt vanwege een zwakke binnenlandse brandstofvraag.

Tamas Varga, analist bij oliehandelsonderneming PVM, merkte op:

“De monetaire stimuleringsmaatregelen faalden om te stimuleren. Het recente fiscale plan van de Chinese regering was meer gebaseerd op clichés dan op duidelijke en geruststellende details.”

Bovendien wijst het National Bureau of Statistics op een daling van de producentenprijzen van 2,8% op jaarbasis in september.

Dit is de grootste daling in zes maanden. Varga voegde toe dat de consumentenvraag achter blijft bij de verwachtingen, wat een aanzienlijke impact heeft op de vraag naar olie.

Impact van geopolitieke spanningen

De markten blijven daarnaast gespannen door de mogelijkheid van een Israëlische reactie op Iran’s recente raketaanval. De Verenigde Staten hebben aangekondigd dat ze troepen en een geavanceerd anti-raketsysteem naar Israël sturen om de luchtverdediging te versterken.

Analist Ashley Kelty van Panmure Liberum zei:

“De algemene stemming is dat de markten afwachten in afwachting van de Israëlische reactie op Iran. Totdat de situatie in het Midden-Oosten duidelijker is, is er weinig richting voor de olieprijzen.”

President Joe Biden heeft zijn bezorgdheid geuit over een mogelijke Israëlische aanval op Iran’s nucleaire sites en het risico van escalatie naar een bredere oorlog.

 

Bron: Reuters
Foto: iStock