Nvidia, de toonaangevende Amerikaanse chipmaker, heeft zijn aandelen tot een recordhoogte van $138,07 zien stijgen. Dit werd aangedreven door optimisme over een ‘zachte landing’ voor de Amerikaanse economie. Deze stijging komt te midden van een bredere opleving van megacap-aandelen, na renteverlagingen door de Federal Reserve. Ook de positieve kwartaalresultaten van grote banken hebben de markten een nieuwe impuls gegeven.

De stijging van Nvidia weerspiegelt een verschuiving in de markt, waarbij beleggers opnieuw vertrouwen hebben in technologie-aandelen. Dit ondanks eerdere zorgen over overwaardering en onhoudbare winsten.

In de onderstaande grafiek zien we het koersverloop van Nvidia vergeleken met de S&P 500 index:

Opleving van Megacap-aandelen

De recente stijging van Nvidia weerspiegelt een bredere opleving in megacap-aandelen. Sinds de renteverlaging door de Federal Reserve in september heeft de technologie-sector opnieuw momentum gewonnen.

Volgens Dec Mullarkey van SLC Management lijkt de rotatie van megacap-aandelen naar andere sectoren voorbij. Mullarkey zei:

Beleggers waren defensief geworden toen de Fed-vergadering begon, maar de toon van de Fed is sindsdien zeer constructief geweest voor het risico.

Deze positieve toon heeft geleid tot een sterke rally, vooral in de IT- en communicatiediensten, die nu beter presteren. De IT-subindex is sinds de renteverlaging meer dan 7% gestegen.

Sommige analisten blijven terughoudend

Ondanks de recente rally zijn sommige analisten terughoudend. Kevin Gordon van Charles Schwab merkt op dat het nog te vroeg is voor een definitieve verschuiving naar technologie. Hij zei:

Het lijkt meer op een catch-up, gegeven dat andere sectoren zoals financiële en industriële al nieuwe hoogtes hadden bereikt.

 

Bron: Financial Times
Foto: iStock