Cijfers van banken wisselend ontvangen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stonden dinsdag lager, na records op maandag, geschrokken van de uitgelekte resultaten van ASML in Amsterdam en een lagere olieprijs. 

De S&P500 index daalde 0,6 procent to 5.826,43 punten en technologiebeurs Nasdaq leverde 0,9 procent in op 18.334,15. De Dow Jones-index daalde 0,6 procent.

Er waren volop bedrijfsresultaten en de volumes van de beurshandel waren hoog, nadat maandag een rustige dag was door de vieringen van Columbus Day en Indigenous Peoples’ Day.

Onder meer Bank of America, Citigroup en Goldman Sachs openden de boeken, net als Johnson & Johnson en UnitedHealth. De sterke kwartaalcijfers van Amerikaanse financials laten zien dat Wall Street niet langer alleen afhankelijk is van de techsector voor groei, volgens Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management. 

UBS is ondertussen iets minder optimistisch over de resultaten van bedrijven met een notering in de S&P 500, maar juist wel positiever over de index zelf.  

De Empire State index liet in oktober een onverwachte krimp zien. De index van de New York Fed daalde tot -11,9, waar economen +2,7 hadden voorspeld. 

De olieprijs daalde 4 procent, na een daling van ruim 2 procent op maandag, toen mediaberichten meldden dat Israël heeft beloofd om geen olie- en nucleaire faciliteiten in Iran te treffen. WTI-olie kostte 870,77 dollar en Brent 74,46 dollar.

De euro/dollar zakte verder tot 1,0889. Eerder op de dag stelde ING nog dat er weinig ruimte was voor de dollar om verder aan te sterken door de lagere olieprijs.

Bedrijfsnieuws 

AI-reus Nvidia stond 4,5 procent lager nadat ASML per ongeluk tijdelijk de kwartaalcijfers op de website had gezet, die pas woensdag zouden worden gepubliceerd. ASML meldde dat het marktherstel trager verloopt en verlaagde zijn verwachte omzet in 2025. Het aandeel zag koers met 17 procent kelderen op Wall Street; in Amsterdam verloor het aandeel 15 procent.  

KLA Tencor, toeleverancier van de halfgeleiderindustrie, verloor ook 11 procent in navolging van ASML en chipfabrikant Intel verloor 2,7 procent. 

Resultaten van grote zakenbanken werden wisselend ontvangen door beleggers.  Goldman Sachs overtrof de verwachtingen in het derde kwartaal van 2024, maar na een hogere start werd de winst merendeels ingeleverd en het aandeel noteerde 0,7 procent hoger. 

Bank of America boekte meer inkomsten maar minder winst in het kwartaal. Het aandeel steeg 1,4 procent. Citigroup verloor 4,5 procent. De winst daalde terwijl de omzet licht steeg.  

In het zorgsegment was Walgreens Boots Alliance een uitblinker. Het aandeel steeg 12 procent, hoewel het bedrijf een miljardenverlies boekte over het afgelopen kwartaal, door afschrijvingen en een voorziening voor de rol van de drogisterijketen in het opioïdenschandaal. De komende drie jaar gaan ongeveer 1.200 winkels sluiten, waarvan vijfhonderd in de komende twaalf maanden. 

United Health verlaagde zijn outlook voor dit jaar opnieuw, en noteerde 8 procent lager, hoewel de resultaten in het derde kwartaal wel beter waren dan verwacht. De Amerikaanse zorgverzekeraar werd dit jaar hard getroffen door een cyberaanval.

Farmaciereus Johnson & Johnson scherpte zijn omzetverwachting iets aan, terwijl de winstvooruitzichten juist naar beneden werden bijgesteld. Het aandeel stond 1,5 procent hoger.  

Vermogensbeheerder Charles Schwab wist de verwachtingen in het afgelopen kwartaal te verslaan en het aandeel steeg 7 procent. 

Boeing sloot een aanvullende kredietfaciliteit van 10 miljard dollar met verschillende banken, wat de geplaagde vliegtuigbouwer weer wat lucht geeft om financiële klappen op te vangen van een langdurige staking. Daarnaast wil Boeing 25 miljard dollar ophalen met nieuwe aandelen. Het aandeel steeg 2,2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.