Chipaandelen niet in trek.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,2 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 2,5 procent lager op 899,42 punten, na flinke verliezen voor ASML en Shell.

Het sentiment zal vermoedelijk opnieuw bepaald worden door ‘de chippers’, die op dinsdag massaal van de hand werden gedaan. Toen waren er flink tegenvallende cijfers van ASML, die per ongeluk een dag eerder verschenen dan gepland.

“Er blijven sterke ontwikkelingen en opwaarts potentieel in AI, maar andere marktsegmenten herstellen langzamer dan eerder werd verwacht. Dit zal naar verwachten in 2025 voortduren, wat leidt tot voorzichtigheid bij klanten”, waarschuwde ASML. Het aandeel verloor 16 procent in New York en trok de hele sector mee in het rood.

Volgens marktanalist Matt Simpson van Forex.com werd het sentiment ook geraakt door mediaberichten dat de Amerikaanse overheid overweegt de export van AI-chips te beperken.

Dinsdagavond waren er ook cijfers van LVMH en Adidas. Waar het Franse luxeconcern met tegenvallende cijfers kwam, zag de Duitse sportartikelengigant ruimte voor een outlookverhoging.

Beleggers zijn verder in afwachting van nieuwe macro-economische cijfers en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank later deze week. De markt houdt er rekening mee dat de centrale bank de rente met 25 basispunten zal verlagen.

Analisten verwachten dat de tegenwind op de aandelenmarkten nog wel even kan aanhouden in de weken voorafgaand aan cijferrapportages en een reeks belangrijke macrocijfers, naast de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de aanhoudende geopolitieke onzekerheid.  

De olieprijs is dinsdag scherp gedaald op het nieuws dat Israël de olie-industrie in Iran niet zal aanvallen.

De novemberfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot 4,4 procent lager op 70,58 dollar per vat, na een dieptepunt van 69,71 dollar, op de New York Mercantile Exchange. Brent-olie daalde 4,1 procent tot 74,25 dollar. In de Aziatische handel vanochtend, herstelde de olieprijs licht.

De euro/dollar noteerde op 1,0888. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0889 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,0907 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Just Eat Takeaway heeft in het derde kwartaal van 2024 minder orders ontvangen en herhaalde de outlook voor heel dit jaar. “We zitten goed op schema om onze outlook dit jaar te halen”, zei CEO Jitse Groen in een toelichting, die opmerkte dat het bedrijf de investeringen opvoert, maar dat dankzij kostenbesparingen en meer operationele efficiency dit de outlook niet raakt.

NSI is woensdag positiever geworden over de winstontwikkeling. NSI mikt voor dit jaar nu op een EPRA-winst per aandeel van 1,95 tot 2,05 euro. Een kwartaal eerder werd de outlook ook al verhoogd, toen naar 1,90 tot 2,00 euro, terwijl daarvoor rekening werd gehouden met 1,85 tot 2,00 euro per aandeel.

Berenberg heeft het koersdoel voor Alfen verlaagd van 20,00 naar 15,00 euro, met een onveranderd Houden advies. De koersdoelverlaging volgde nadat Alfen dinsdag de markt een update verstrekte over de gang van zaken, met nieuwe doelstellingen voor 2025 kwam en een stevige personeelsreductie aankondigde.

Verder verlaagde Berenberg ook het koersdoel voor Fastned licht, van 32,00 naar 31,00 euro. 

Slotstanden Wall Street

De S&P500 index daalde dinsdag 0,8 procent tot 5.815,26 punten en technologiebeurs Nasdaq leverde 1,0 procent in tot 18.315,52. De Dow Jones-index daalde 0,75 procent tot 42.740,42 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.