De Amerikaanse olieprijzen zijn dinsdag met meer dan 4% gedaald, omdat drie senior ambtenaren van de Biden-administratie meldden dat Israël niet van plan is Iran’s olie-industrie aan te vallen. Deze beslissing verlicht de zorgen over een mogelijke verstoring van de olievoorziening in het Midden-Oosten, die was ontstaan na de recente aanvallen van Iran op Israël. Bovendien heeft OPEC zijn olievoorspellingen voor 2024 verlaagd, terwijl de vraag uit China blijft afnemen.

In de onderstaande grafiek zien we het koersverloop van olie:

“Geopolitieke risico’s zijn afgenomen”

De recente daling van de olieprijzen benadrukt de impact van geopolitieke risico’s op de markten. Helima Croft, hoofd van de globale grondstoffenstrategie bij RBC Capital Markets, gaf aan dat de aanvankelijke bezorgdheid over een escalatie in het Midden-Oosten is afgenomen.

Croft benadrukt:

Geopolitieke risico’s zijn momenteel niet meer aanwezig, verwijzend naar Israël’s beslissing om zich te richten op militaire doelen en niet op Iran’s olie-infrastructuur.

Desondanks waarschuwde Croft voor de mogelijkheid van verdere escalatie. Dit zou de stabiliteit op de oliemarkten opnieuw onder druk kunnen zetten. Bovendien kunnen de aanvallen de zorgen over de olievoorziening in de regio opnieuw aanwakkeren.

Dalende vraag uit China geeft zorgen

OPEC heeft onlangs zijn olievoorspellingen voor 2024 verlaagd. De organisatie verwacht dat de vraag naar olie zal groeien met minder dan 900.000 vaten per dag, wat een aanzienlijke vertraging inhoudt in vergelijking met de post-pandemische groei.

Croft benadrukte dat OPEC een aanzienlijke hoeveelheid reservecapaciteit heeft, wat hen in staat stelt om snel te reageren op verstoringen.

De vraag naar olie uit China blijft echter een punt van zorg. In augustus daalde de consumptie met 500.000 vaten per dag, de vierde maand op rij met een daling. Croft concludeerde:

De IEA heeft aangegeven dat, zonder belangrijke verstoringen, de markten te maken krijgen met een aanzienlijke overschot in het komende jaar.

 

Bron: CNBC
Foto: iStock