BHP’s CEO Mike Henry heeft vorige week met Zuid-Afrikaanse overheidsfunctionarissen gesproken, wat de speculaties over een mogelijke hernieuwde bieding op Anglo American heeft aangewakkerd. Dit gesprek vond plaats nadat BHP zijn eerdere bod van £39 miljard had ingetrokken en de standstill-periode op 29 november afloopt. Henry en chief development officer Catherine Raw onderzochten de mogelijkheden voor een nieuw aanbod.

BHP’s hernieuwde belangstelling is van belang voor de strategie van het bedrijf en zijn positie in de wereldwijde mijnbouwsector.

In de onderstaande grafiek zien we het koersverloop van Anglo American, dat licht omhoog sprong door het nieuws:

Vergaderingen met de Zuid-Afrikaanse overheid

De ontmoetingen met Zuid-Afrikaanse functionarissen zijn van cruciaal belang voor BHP. De aanwezigheid van Catherine Raw, die verantwoordelijk is voor fusies en overnames, wijst op de serieuze overwegingen binnen het bedrijf.

Volgens een bankier met kennis van de situatie is er een consensus dat BHP terugkomt:

“Als ze het goed kunnen uitzoeken, zullen ze een nieuw bod overwegen.”

De Public Investment Corporation, de tweede grootste aandeelhouder van Anglo, was ook bij de gesprekken aanwezig.

Dit versterkt de speculaties dat BHP’s interesse weer is aangewakkerd. De Zuid-Afrikaanse overheid, die ook een aandeel in BHP heeft, kijkt waarschijnlijk nauwkeurig toe.

Kritische stemmen binnen BHP

Ondanks de groeiende speculaties zijn er kritische stemmen binnen BHP over de overnameplannen. CFO Vandita Pant benadrukte eerder de noodzaak van financiële discipline in deze kwesties:

“Er is een echte maatstaf voor financiële discipline op deze kwesties, en dat is iets waar we aan vasthouden.”

Ze gaf aan dat BHP bereid is om afstand te doen van het Anglo-deal, mocht het niet aan de financiële criteria voldoen.

Een andere bankier merkte op dat een overname vooral van belang zou zijn als BHP niet betrokken raakt bij de herstructurering van Anglo’s bedrijven:

“Het zou beter zijn om te wachten tot de verkopen zijn afgerond voordat ze zich opnieuw in de onderhandelingen storten.”

Bron: Financial Times
Foto: iStock