Drukke dag vol bedrijfscijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een lagere opening tegemoet, terwijl de obligatierentes stabiliseerde nadat ze maandag nog flink opliepen. In aanloop naar de openingsbel in New York noteerden de futures op de S&P 500 en Dow Jones index tot 0,5 procent lager en verloren die op de Nasdaq tot 0,6 procent.

Maandag stond Wall Street al onder druk, met verliezen voor de Dow en S&P, terwijl de Nasdaq nog wel wist te stijgen.

“De stijging van de Nasdaq werd voornamelijk gedreven door Nvidia, dat met meer dan 4 procent steeg en een nieuwe recordhoogte bereikte. Het bedrijf is nu het tweede grootste bedrijf ter wereld volgens marktkapitalisatie na Apple”, zag beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx. Dinsdag voorbeurs stond Nvidia licht hoger.

De macro-agenda is vandaag leeg in de VS, maar het cijferseizoen gaat in volle vaart verder. Onder meer 3M, General Motors, Kimberly-Clark en Lockheed Martin openden vanmiddag de boeken. Texas Instruments doet dit nabeurs.

Later in de week volgen ook IBM, Tesla, Coca-Cola en Boeing. Laatstgenoemde waarschuwde onlangs al voor een stevig verlies in het derde kwartaal.

Het algemene sentiment is ondertussen terughoudend. Op het politieke front blijven beleggers zich zorgen maken dat, ongeacht wie de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, zowel het begrotingstekort in de VS als de uitgifte van obligaties zal toenemen, volgens sommige analisten.

Nu sommige goksites suggereren dat Donald Trump meer kans maakt om president te worden, is er extra vrees dat zijn voorgestelde tarieven de inflatie zullen aanwakkeren.

En dat terwijl de Federal Reserve al terughoudender lijkt met het verder verlagen van de rente. Daardoor is de nervositeit op de obligatiemarkten toegenomen, wat zich vertaalt in hogere rentes. De Amerikaanse tienjaarsrente stabiliseerde vanmiddag op 4,191 procent en de tweejarige variant op 4,043 procent.

De euro/dollar handelde dinsdagmiddag op 1,0819. De Europese munt herstelde nauwelijks na de daling tot rond de 1,0800 op maandag.

“De verkoop van Amerikaanse staatsobligaties wakkert de dollar rally aan. Onze perceptie is dat de omvang van de obligatie- en valutabewegingen nu wordt versterkt door enige schuldafbouw in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen”, aldus Francesco Pesole van ING.

Voor de dollar zou de uitverkiezing van Trump wel gunstig zijn, volgens economen van Goldman Sachs. Met name een zogeheten ‘sweep’, waarbij de Republikeinen het Witte Huis en het Congres winnen, zou de greenback een impuls geven.

De olieprijzen stegen dinsdag met 0,8 procent.

Bedrijfsnieuws

General Motors heeft de outlook voor 2024 verhoogd, nadat het in het derde kwartaal de winstverwachtingen van Wall Street overtrof. Het aandeel steeg voorbeurs met 1,2 procent.

Lockheed Martin heeft de winstverwachting voor heel het jaar verhoogd, nadat de winst in het derde kwartaal ondanks een daling wel beter was dan voorspeld. Het aandeel verloor 0,8 procent in de voorbeurshandel.

3M heeft na een solide kwartaal de outlook voor heel het boekjaar verhoogd. Het aandeel ging voorbeurs 5,8 procent hoger.

Kimberly-Clark heeft in het derde kwartaal een minder hoge omzet behaald dan verwacht en scherpte de omzetverwachting voor heel het jaar aan. Het aandeel daalde in de voorbeurshandel met 3,6 procent.

Verfspecialist Sherwin-Williams heeft in het derde kwartaal iets betere resultaten geboekt, maar presteerde wel slechter dan analisten hadden verwacht. Het aandeel daalde voorbeurs met 4,7 procent.

Sigarettenfabrikant Philip Morris wist in het derde kwartaal de verwachtingen van analisten te overtreffen en verhoogde de winstverwachting voor heel 2024. Het aandeel steeg in de handel voorbeurs met 3,0 procent.

SAP heeft het afgelopen kwartaal een hogere winst en omzet geboekt en verhoogde zijn outlook voor het hele boekjaar. Dit bleek maandagavond uit de kwartaalcijfers van het Duitse softwarebedrijf. De Amerikaanse notering van het aandeel steeg dinsdag voorbeurs met 3,1 procent.

Staalproducent Nucor rapporteerde over het derde kwartaal een lagere winst en omzet en meldde ook een lagere verkoopprijs per ton. Het aandeel daalde in de voorbeurshandel met 2,9 procent.

De omzet van Verizon bleef in het derde kwartaal achter bij de verwachtingen van analisten vanwege een daling in de verkoop van draadloze apparatuur. De outlook van het telecombedrijf werd wel gehandhaafd. Het aandeel verloor voorbeurs 3,0 procent.

Slotstanden

De S&P 500 index daalde maandag 0,2 procent tot 5.853,98 punten, de Dow Jones index verloor 0,8 procent op 42.931,60 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent hoger op 18.540,00 punten.


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.