Opec+ heeft besloten om geplande verhogingen van de olieproductie uit te stellen tot eind dit jaar, met als doel de aanhoudend zwakke olieprijzen te stimuleren. Dit besluit komt te midden van macro-economische onzekerheid en een afnemende vraag uit China. De groep zal op 1 december in Wenen samenkomen om een definitieve beslissing te nemen over de productie voor 2025.
In de onderstaande grafiek zien we het koersverloop van olie, dat even 3% hoger sprong door het nieuws:
Onzekerheid over vraag uit China
De aanhoudende zwakte van de olieprijzen kan worden toegeschreven aan macro-economische factoren en de zorgwekkende vraag uit China.
De prijs van olie heeft de afgelopen twaalf maanden bijna 14 procent verloren, wat investeerders en Opec+ voor aanzienlijke uitdagingen plaatst.
De zorgen over de Chinese economie zijn vooral versterkt door tegenvallende economische gegevens en de aanhoudende lockdowns. Dit leidde tot een pessimistisch vooruitzicht voor de vraag naar olie in een van de grootste afnemers ter wereld.
De Opec+ lidstaten moeten nu een strategische afweging maken. Door het handhaven van productiebeperkingen willen zij de prijzen stabiliseren.
Toekomstige productieniveaus onder druk
De beslissing van Opec+ om productiebeperkingen aan te houden is ook tactisch, gezien de politieke situatie in de VS. Met de aanstaande verkiezingen kunnen veranderingen in het Amerikaanse beleid invloed hebben op de energieprijzen.
Analisten merken op dat Opec+ hun productiebeslissingen voor 2025 mogelijk moeten uitstellen om beter te kunnen reageren op de politieke ontwikkelingen.
Bron: Financial Times
Foto: iStock