De waarde van de Amerikaanse dollar is sterk gestegen, wat heeft geleid tot de grootste daling van opkomende marktcurrencies in twee jaar. Dit wordt versterkt door de handelsmaatregelen van Trump en zorgen over de economische situatie in landen als China en Brazilië. De daling heeft brede gevolgen, met valuta’s zoals de Mexicaanse peso en de Zuid-Afrikaanse rand die onder druk staan.

In de onderstaande grafiek zien we het koersverloop van de Amerikaanse dollar:

Trump’s handelsbeleid drukt valuta’s

De Mexicaanse peso is deze kwartaal met 2,1 procent gedaald, deels door de aangekondigde invoerheffingen van Donald Trump.

De Amerikaanse president-elect wil 25 procent belasting heffen op alle Mexicaanse importen. Dit heeft de druk op de peso versterkt, terwijl de handelsoorlog ook andere opkomende markten raakt.

China’s renminbi heeft zelfs een daling van 3,7 procent doorgemaakt, met de zorgen over de economische vertraging en beleidsmaatregelen van de Chinese centrale bank.

Het rendement op de Chinese tienjarige staatsobligaties is gedaald tot onder 2 procent, het laagste in 22 jaar. Dit weerspiegelt de bezorgdheid over de groeivooruitzichten van China.

Geen alternatief: dominantie van de dollar

Ondanks de dalingen in opkomende marktvaluta’s, wordt de Amerikaanse dollar gezien als het enige stabiele alternatief voor investeerders. Mark McCormick, hoofd van FX-strategieën bij TD Securities, stelt dat de “Tina” (There Is No Alternative) narratief sterker wordt. Dit komt doordat opkomende markten weinig robuuste economische verhalen te bieden hebben.

 

 

Bron: Financial Times
Foto: iStock