China bevestigde donderdag dat er geen handelsgesprekken zijn met de VS, ondanks signalen vanuit Washington over mogelijke de-escalatie. Volgens het ministerie van Handel moet de VS eerst alle “unilaterale maatregelen” tegen China schrappen. De spanningen lopen op na recente Amerikaanse importheffingen en Chinese vergeldingsmaatregelen.

De Chinese regering blijft bij haar standpunt dat gelijkwaardigheid de basis is voor elk toekomstig overleg.

Escalatie door nieuwe Amerikaanse importheffingen

Eerder deze maand voerde de regering-Trump een forse verhoging in van de tarieven op Chinese goederen tot 145%. Beijing reageerde met eigen importheffingen én nieuwe beperkingen op de export van kritieke mineralen naar de VS.

Daarmee werd het conflict verder aangewakkerd, ondanks uitspraken van Trump en minister van Financiën Bessent over mogelijke dooi.

Woordvoerder He Yadong stelde dat “alle uitspraken over vooruitgang in de onderhandelingen onjuist zijn” en eist dat de VS eerst eenzijdige maatregelen opheft.

Yue Su van The Economist Intelligence Institute zegt dat China de handelsoorlog wil beëindigen, maar zich door Trumps onvoorspelbaarheid nu richt op eigen belangen. De focus is nu: wat heeft China nodig?

De Chinese overheid helpt bedrijven nu om hun exportgoederen lokaal te verkopen. Daarmee probeert ze de economische schade te beperken nu de buitenlandse vraag onder druk staat.

Groeiverwachtingen omlaag

Verschillende grote Wall Street-banken hebben hun groeivooruitzichten voor China verlaagd door de verslechterende handelsrelatie. Econoom Jianwei Xu van Natixis denkt dat China pas wil onderhandelen als de VS de tarieven verlaagt tot 20% of minder. De vrees groeit dat China een hardere lijn gaat volgen als de spanningen blijven oplopen.

 

 

Bron: CNBC
Foto: iStock