
De olieprijzen zijn maandag met 1% gestegen nadat de Verenigde Staten drie Iraanse nucleaire installaties hebben gebombardeerd. Beleggers vrezen dat Iran zal terugslaan, wat de wereldwijde olievoorziening in gevaar kan brengen. De zorgen richten zich vooral op een mogelijke sluiting van de strategische Straat van Hormuz.
In de onderstaande grafiek zien we het koersverloop van olie:
Hormuz als geopolitiek breekpunt
Energieanalisten noemen de sluiting van de Straat van Hormuz het rampscenario voor de oliemarkt. Dagelijks stroomt daar 20 miljoen vaten olie doorheen, goed voor 20% van het wereldverbruik.
Iraanse staatsmedia melden dat het parlement al heeft ingestemd met sluiting.
De beslissing ligt uiteindelijk bij de nationale veiligheidsraad van Iran. De Amerikaanse minister Marco Rubio waarschuwt dat afsluiting “economische zelfmoord” zou zijn:
Wij behouden opties om daarmee om te gaan. Het zou de economieën van andere landen veel harder raken dan die van ons. Ik denk dat het een enorme escalatie zou zijn die een reactie verdient.
Iran en Saoedi-Arabië hervatten recent hun diplomatieke relaties, wat spanningen kan dempen. Riyad spreekt van “diepe bezorgdheid”, maar houdt zich afzijdig.
Het Internationaal Energieagentschap volgt de situatie nauwgezet. Markten zijn goed bevoorraad, maar we staan klaar om in te grijpen volgens IEA-topman Fatih Birol. Er is 1,2 miljard vaten aan noodvoorraad beschikbaar.
Bron: CNBC
Foto: iStock