Schroders heeft de verwachtingen voor 2016 voor de groei van de wereldeconomie neerwaarts bijgesteld van 2,9% naar 2,6%. Volgens Keith Wade, hoofdeconoom van de vermogensbeheerder, heeft de groei weinig momentum en zijn de verwachtingen voor zowel de ontwikkelde economieën als de opkomende markten teruggeschroefd. De inflatie kan volgend jaar weer aantrekken, omdat het effect van de lagere grondstoffenprijzen wegebt. Het ’vierkantswortel-herstel’ lijkt de nieuwe normale situatie in de wereldeconomie te worden. Sinds 2012 vallen de groei en inflatie structureel lager uit dan de verwachtingen. Wade ziet dat als symptomatisch voor een wereld waar de vraag hapert.
Weinig reden voor optimisme
Zal de vraag wel in 2016 gaan aantrekken? Wade ziet weinig reden voor optimisme. Hij wijst onder meer op:
- Grondstoffenprijzen – gedacht werd dat lagere energieprijzen de groei zouden stimuleren, maar het effect is nogal gemengd. Wel zullen de lage grondstoffenprijzen voor een minder sterke tegenwind zorgen. Volgens Wade zijn grondstoffen volgend jaar een neutrale factor voor de wereldeconomie. Het kan wel het jaar van de afrekening zijn voor landen die sterk afhankelijk zijn van grondstoffen. Stabiliteit in de grondstoffenprijzen helpt de landen die grondstoffen exporteren.
- Monetair beleid – divergentie is het thema; de VS en de UK zullen een krapper beleid voeren; Japan en de eurozone zullen het huidige ruime beleid voorlopig nog handhaven. Een krapper monetair beleid van de Fed en een sterkere dollar werken als tegenwind en drukken op de economische activiteit. Ruimer monetair beleid verleent steun aan de eurozone, Japan en China.
- Begrotingsbeleid – De verwachting is dat overheden in 2016 de bestedingen slechts marginaal zullen verhogen om de economie te stimuleren zoals in China. In de eurozone zullen de overheidsbestedingen met name door Duitsland worden opgevoerd door de komst van het grote aantal immigranten.
Ook groei Europa verliest momentum
De groei in de eurozone verliest ook aan momentum, een proces dat volgens Azad Zangana, Europees econoom bij Schroders, al zo’n 3 tot 6 maanden aan de gang is. Het is een gevolg van zwakkere economische omstandigheden buiten de eurozone, maar ook in eigen regio neemt de rugwind af. De groei zal moeite hebben om te versnellen. Daarom heeft Schroders de groeiverwachting Voor Europa in 2016 naar beneden bijgesteld tot 1,5%, gelijk aan dit jaar. Zangana denkt dat extra stimulering van de kant van de ECB weinig effect heeft op de reële economie en de financiële sector. De eurozone wordt al overspoeld met liquiditeit. Nog meer stimulering zal weinig extra effect sorteren. Een eerste renteverhoging in Europa voorspelt Zangana eind 2017, tegen die tijd moet de inflatie ook weer iets onder de 2% noteren.