banen Het jongste banenrapport van de VS viel tegen. Er kwamen veel minder banen bij dan verwacht. Toch is er grond voor enig optimisme, althans voor wie goed kijkt. Met slechts 143.000 banen erbij volgens het september non-farm payroll report oogt de arbeidsmarkt in de VS nog steeds tamelijk bleekjes. Goed nieuws voor aandelen: van tapering zal voorlopig geen sprake zijn. Minder goed nieuws uiteraard voor miljoenen Amerikanen op zoek naar een baan. Nu is een werkloosheidscijfer van 7,2 procent in Europees perspectief wellicht laag, in de VS ligt de lat hoger en wordt er gestreefd naar 5 tot 6 procent. De groei van het aantal banen over september brengen dat soort streefcijfers bij lange na niet in beeld.

Bedrijfsleven komt wel

Diverse marktwaarnemers verwachten meer van de arbeidsmarkt in 2014. Allereerst heeft het bedrijfsleven na jarenlang saneren, banen schrappen en bezuinigingen dringend behoefte aan vers bloed. Jonge enthousiaste werknemers die voor een hernieuwde impuls kunnen zorgen. Bernard Baumohl, econoom bij de Economic Outlook Group verwacht een flinke inhaalslag van het bedrijfsleven qua mensen aannemen in 2014, gedreven door (licht) verbeterde economische omstandigheden en een groeiende behoefte om de leeftijdspiramide binnen het bedrijfsleven wat meer in evenwicht te brengen.

Hoopvolle signalen

Maar er is meer. Diverse signalen duiden ook daadwerkelijk op betere omstandigheden voor het bedrijfsleven. 1. De vraag naar goederen en diensten vanuit het bedrijfsleven staat op een tweejaars hoogtepunt volgens cijfers van het ISM. 2. Het goederenvervoer per spoor ligt in 2013 tot nu toe ruim boven de vergelijkbare cijfers van 2012. Dat duidt op een op stoom komende economie. 3. De Chemical Activity Barometer, een goede graadmeter voor de industriële productie, trekt aan. Baumohl steekt zijn nek flink uit door te stellen dat in 2014 er gemiddeld per maand circa 230.000 banen zullen bijkomen. En dat is aanmerkelijk meer dan de gemiddeld 170.000 per maand over dit jaar. Niet onbelangrijk: de cijfers over de resterende maanden zullen weinig soeps zijn, mede en vooral door de politieke wanvertoning in Washington. Maar dat is dan wel weer goed nieuws voor Wall Street… Wacht u tot de beurzenhemel volkomen wolkvrij is? Dan bent u waarschijnlijk te laat. Beter profiteert u nú van de sterke bull market. Hoe? Spiekt u hier maar eens verder