Het Diwali feestseizoen breekt weer aan in India. Altijd goed voor een extra run op goud. Of verruilt de gemiddelde Indiër het traditionele goud noodgedwongen voor zilver? Het is genoegzaam bekend dat het besef in Azië dat goud bij uitstek geschikt is om vermogen veilig te stellen, welvaart vast te houden en beschermt tegen de trukendoos van de centrale banken. In India geldt daarnaast dat tijdens het Diwali seizoen, goud hét geschenk is bij bruiloften, festivals en religieuze evenementen. Een traditie zou oud als de weg naar Rome. Toch steekt nu speculatie de kop op dat aan die traditie noodgedwongen (deels) een einde zou komen. Reden: de verzwakte Indiase rupee en de hevige inflatie waar India mee te kampen heeft. Zelfs de uien worden (te) duur!
Goud: the big picture
Nu kunnen er altijd redenen te bedenken zijn waarom zaken tegenwoordig, tijdelijk, anders liggen dan we gewend zijn. Maar de gedachte dat India een eeuwenoude traditie overboord zal zetten en goud zal verruilen voor zilver, is écht een stap te ver. Onderstaand staatje laat een opmerkelijk, sterk verband zien tussen de stijgende inkomens in China en India en de stijgende goudprijs. Goud verruilen voor zilver? Er zullen ongetwijfeld consumenten zijn die niet anders kunnen. Maar het grote plaatje (zie boven) blijft uiteraard intact. In Azie hebben ze heel goed begrepen wat de rol van goud is, daar waar de meeste Westerse consumenten (nog) vertrouwen op fiatgeld. Tegen de tijd dat de realiteit doordringt dat geld slechts vertrouwen als basis heeft, vertrouwen wat zwaar ondermijnd wordt door geldprintende centrale banken, zal het voor grote groepen hier te laat zijn. Goud vindt in rap tempo zijn weg naar Azië en komt ook niet meer terug.
Goud: spreiding is essentieel
Waarschijnlijk heeft u wel eens gedacht om een deel van uw vermogen te investeren in goud, danwel goudmijnaandelen. Mogelijk dat u hierover ook heeft gepraat met andere beleggers. Maar de kans is groot dat het bij denken en praten is gebleven: ruw geschat heeft slechts 2 procent van alle beleggers fysiek danwel indirect ‘iets’ van het vermogen naar goud gealloceerd. Wat denkt u wat er gebeurt als die groep slechts verdubbelt? De vraag moet hier niet zijn óf dat gebeurt, maar of u het risico wilt lopen dat die goldrush er komt omdat het publiek massaal zijn vertrouwen in (fiat) geld verliest. Als u dan nog snel goud wilt kopen, bent u echt te laat. Meer weten? Hoe u een deel van uw vermogen kunt investeren in goud en goudmijnaandelen leest u hier.