climate_change De inzet van de EU voor meer alternatieve energie is behoorlijk uit de hand gelopen. Wat heet: de energierekening explodeert en het eind daarvan is nog niet in zicht. Huishoudens betalen de tol voor veel te ambitieuze CO2 doelstellingen die, laten we het voorzichtig zeggen, gestoeld zijn op de aanname dat CO2 verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. U weet wel: die opwarming die al 16 jaar lang maar niet wil komen en ook niet wetenschappelijk onomstotelijk is vastgesteld. Even wat cijfers: de gemiddelde kosten voor een huishouden voor elektriciteit zijn de afgelopen vier jaar met 17 procent gestegen. Het bedrijfsleven is zelfs 21 procent meer kwijt aan zijn elektriciteitsrekening. Dat blijkt uit cijfers van het Institute of Electrical & Electronics Engineering. Eén op de zes Britten besteedt inmiddels meer dan 10 procent van het totale gezinsinkomen aan energie.

Energiebeleid: de consument betaalt

In Duitsland wordt de heffing op stroom met nog eens 18 procent verhoogd om nieuwe plannen voor herwinbare energie mee te financieren. De energietarieven in Duitsland behoren inmiddels tot de hoogste van Europa. En ook Nederlanders gaan de komende jaren fors meer betalen voor hun stroomrekening. Ook hier om ‘mooie’ nieuwe windmolenparken neer te kunnen zetten. Berekeningen laten zien dat een gemiddeld huishouden in Nederland over enkele jaren €80-€100 per maand méér kwijt is aan zijn energierekening om nieuwe windmolenparken ter waarde van €5 mrd te financieren. Klein probleempje: die genoemde €5 mrd is volgens alternatieve berekeningen enkele miljarden te laag.

Energiebeleid EU is een ramp

De EU heeft erg ambitieuze doelstellingen neergezet. Zo moet de CO2 uitstoot binnen afzienbare termijn 20 procent lager uitkomen dan in… 1990. Elektriciteitsproducenten in Europa hebben daarom onder druk van de CO2 race circa 51 gigawatt aan capaciteit in de mottenballen gelegd. Daarnaast zullen er forse investeringen nodig zijn om de infrastructuur in Europa weer up to date te brengen. Dat gaat naar schatting €1.000 mrd kosten tot 2020. Dat moet uiteraard wel betaald worden. We hoeven u niet te vertellen wie daar uiteindelijk voor opdraait. En ook niet dat u weinig illusies hoeft te hebben voor wat betreft de ontwikkeling van uw vrij besteedbare inkomen. In Amerika lachen ze zich ongetwijfeld blauw om Europa. De VS heeft vol ingezet op schalie olie en gas en concurreert daarmee steeds makkelijker met Europese bedrijven die zuchten onder de CO2 manie en regelzucht van de EU. De stormachtige ontwikkelingen in de TECHNOLOGIE sector zijn lastig bij te benen. Een abonnement op het Slim Beleggen TECHNOLOGIE RAPPORT verzekert u van een voorsprong op de massa