Nederland, als grootste netto betaler en braafste jongetje van de klas, wordt scherp in de gaten gehouden door de EC. En ook Duitsland wordt op de korrel genomen. De afgelopen jaren is pijnlijk duidelijk geworden dat er sprake is van een waterscheiding tussen het ‘rijke’ Noord-Europa en het ‘arme’ Zuid-Europa. Nu zijn die termen deels misleidend. Wie bijvoorbeeld naar zaken als spaargeld, totaal vermogen inclusief eigen huis en meer van dat soort zaken gaat kijken, zal tot (wellicht) zijn verrassing zien dat de gemiddelde Italiaan er veel warmpjes bij zit dan de gemiddelde Nederlander of Duitser.
Grote onevenwichtigheden
Desalniettemin is er op landenniveau wel sprake van grote onevenwichtigheden. Dat zou zomaar eens deels met de euro te maken kunnen hebben, maar dat ziet de Europese Commissie (EC) toch echt anders. Volgens de topbaas van de EC, Barroso, ligt het aan verschillen in onder andere beleid. Vrij vertaald betekent dit volgens ons een hernieuwde poging om Europa om te vormen tot een soort eenheidsworst, met de EC als een soort politburo, een ongekozen politburo wel te verstaan, erboven als wakend oog. Er wordt vanuit Brussel vaak naar het succesvolle model van de VS verwezen, maar even los van deze toch onzinnige vergelijking, is de huidige structuur in Brussel vooral eentje die wie in Azië terugvinden, te weten in China.
Nederland op de radar van de EC
Wie denkt dat in donorlanden als Nederland en Duitsland alles aardig crescendo gaat, heeft wat gemist. Volgens de EC heeft Nederland nog altijd last van een niet goed functionerende huizenmarkt en in het verlengde daarvan te hoge hypotheekschulden. De situatie in Nederland is weliswaar niet buitensporig, maar wel zorgelijk. Temeer daar de Nederlandse economie een ’te groot’ overschot op de betalingsbalans kent terwijl de binnenlandse investeringen achterblijven. Nu is dat overschot op de betalingsbalans al langer bestaand, maar van tijdelijke aard. Dat dankt Nederland voornamelijk aan de export van gas. En helaas, dat raakt in rap tempo op.
Duitsland is te succesvol
Ook Duitsland wordt op de korrel genomen vanuit Brussel. De overschotten op de lopende rekening (sinds 2007 > 6 procent) zijn veel te hoog. Het land exporteert dat het een lieve lust is en dat is de EC een doorn in het oog. Jawel, Duitsland is ’te succesvol.’ Het land profiteert van veel eerder doorgevoerde hervormingen ten tijde van de eenwording tussen West- en Oost Duitsland. En waar de euro voor de Fransen ‘veel te duur is’ geldt voor Duitsland het omgekeerde. Kan een land ’te succesvol’ zijn? In de ogen van de EC wel: Zuid-Europa (inclusief Frankrijk) is zielig, want kan niet concurreren met Duitsland. Dus moet Duitsland een tandje minder. Logisch, toch..? Volgend voorjaar zal de EC vaststellen of Duitsland inderdaad zorgt voor ‘buitensporige onevenwichtigheden.’ We zullen op die uitkomst niet vooruitlopen, temeer daar de weerstand in Duitsland hoogstwaarschijnlijk recht evenredig zal toenemen. Wordt vervolgd. Bent u op zoek naar STOCK PICKS die uw rendement een flinke boost kunnen geven? Lees dan hier verder