Bitcoins populariteit neemt sterk toe, mede dankzij een groot aantal apps die het mogelijk maken om snel en goedkoop betalingen te doen via de smartphone. De stormachtige ontwikkelingen rond bitcoins, en in mindere mate alternatieve cryptovaluta zoals Litecoin, zijn amper bij te houden. Een groot aantal ontwikkelaars heeft zich gestort op het ontwikkelen van apps om heel eenvoudig, en goedkoop uiteraard, betalingen te doen. En dat concept slaat bij steeds meer consumenten aan, temeer daar er een majeure shift plaatsvindt tussen ‘gewone’ pc’s en laptops, en tablets en smartphones. Het succes van bitcoins zal in sterke mate samenhangen met de adoptie van consumenten van betalen met mobiele apparaten.
Bitcoins: apps voor iPhone en Android
Er zijn al een groot aantal apps beschikbaar die het mogelijk maken eenvoudig bitcoins over te boeken. Handig voor wie tijdens een gezamenlijk diner geen contant geld bij zich heeft, maar wel zijn smartphone bij de hand. Natuurlijk zal dan zowel de ontvangende als overmakende partij een Bitcoin Wallet moeten hebben, maar het adoptieproces verloopt voorspoedig. Maar het is niet alles goud wat er blinkt. Zo zijn er natuurlijk bijvoorbeeld veiligheidsrisico’s. Een smartphone kan bijvoorbeeld gestolen worden (net als een portemonnee). Asedik Inc, een Bitcoin Payment Service, probeert dat te ondervangen door het aantal betalingen in bitcoins per gebruiker te limiteren tot drie per maand. Een ander punt van zorg, nog even los van het feit dat gebruikers uiteraard wél een werkende internetverbinding hebben binnenshuis of buitenshuis, is de houding van de autoriteiten. Vooralsnog is een duidelijk antwoord uitgebleven: de meeste geluiden uit die hoek zijn niet negatief. De indruk bestaat dat het experiment als zodanig vooral met interesse wordt gevolgd. Maar deze week legden de Chinese autoriteiten het gebruik van bitcoins dan toch deels aan banden: financiële instellingen mogen niet (langer) in de virtuele munt handelen.
Bitcoins: centrale banken waarschuwen consumenten
In onder andere Nederland liet de centrale bank waarschuwende geluiden horen, hetgeen vlot navolging vond van onder meer de Franse centrale bank. En in de VS wordt ‘hard nagedacht’ over het fenomeen bitcoins: Fed voorzitter Bernanke liet zich op voorhand ook niet negatief uit over de cryptovaluta. En dan natuurlijk ook een deel ‘erkenning:’ Bank of America was deze week de eerste grote zakenbank die met een research rapport durfde te komen. In Canada pakken ze de zaken anders aan: niet alleen zijn diverse bedrijven actief in bitcoins geconfronteerd met een bevroren bankrekening, de Royal Canadian Mint begint eerdaags een experiment met een eigen digitale munt. En dan is er nog een belangrijke ontwikkeling die bitcoins in de kaart spelen. Larry Summers hield onlangs een pleidooi voor de creatie van een ‘E-munt.’ Dat pleidooi werd met groot applaus ontvangen. Maar de reden is, zeker voor wie een aardig kapitaaltje bij elkaar heeft gespaard, toch wat minder gunstig. De invoering van een vorm van E-geld zou het, eindelijk, mogelijk maken om negatieve rentes te introduceren. Rente betálen over uw spaargeld: daar zullen de meeste noeste spaarders toch niet echt gelukkig van worden. Als dat nu wordt ingevoerd, dan zal de spaarder simpelweg zijn geld van de spaarrekening afhalen, dat wordt met E-geld toch een probleem. TECHNOLOGIE ontwikkelt zich razendsnel en vormt dé stuwende kracht achter vernieuwing en verbetering. Wilt ook u profiteren van de jongste ontwikkelingen, download dan hier GRATIS onze nieuwste TECHNOLOGIE TIP