De economie van de VS lijkt behoorlijk aan te trekken. Dat is uiteraard goed nieuws voor de gemiddelde Amerikaan. Maar wat blijkt: Main Street gelooft niet in het huidige herstel. De crisis die in 2008 uitbrak heeft tamelijk diepe wonden geslagen in de psyche van de gemiddelde Amerikaan. Dat blijkt wel uit een onderzoek dat CNN vorige week verrichtte: afgerond 40 procent van alle ondervraagde Amerikanen is van mening dat de Amerikaanse economie verslechtert. Slechts 24 procent is van mening dat de economie wel aantrekt. En dat is toch opvallend aangezien de meeste cijfers duiden op een wel degelijk aantrekkende economie.
Economie VS komt op stoom, maar niet iedereen profiteert
De Amerikaanse consument zou inmiddels toch aardig optimistisch moeten zijn over ’s lands economie. De werkloosheid is gezakt tot 7 procent, al kwam dit cijfer uit ná het CNN onderzoek, huizenverkopen en prijzen stijgen, en het aantal in aanbouw zijnde woningen is weer terug tot het pré-crisis niveau van 2007. Daarnaast is natuurlijk Wall Street fors hoger (26 procent), is de gemiddelde Amerikaan aanzienlijk goedkoper uit bij de pomp en vliegen de nieuwe auto’s weer als warme broodjes uit de showrooms van de dealers. En tóch is de gemiddelde Amerikaan op zijn minst sceptisch te noemen over een economie die aardig wat tekenen van herstel vertoont. Volgens Elise Gould, een econome met als specialisme de arbeidsmarkt, voelt de Amerikaanse economie voor veel Amerikanen nog steeds depressief omdat die dat voor veel consumenten ook is. De rijke toplaag in de VS heeft sterk geprofiteerd van de economische bounce in de afgelopen jaren, maar de midden- en onderklasse heeft daar weinig tot niets van gemerkt. Leuk dat Wall Street fors is opgelopen de afgelopen jaren bijvoorbeeld, maar circa 50 procent van de Amerikanen heeft aandelen, dus de andere helft heeft daar geen enkel profijt van gehad. En terwijl het Amerikaanse bedrijfsleven in topconditie is, de winstmarges hoog zijn en de kaspositie uitpuilt, is de gemiddelde werknemer er in salaris amper op vooruit gegaan (1 procent het laatste jaar).
Arbeidsmarkt
En dan de arbeidsmarkt: die trekt duidelijk weer aan, zo werd vrijdag nog maar eens duidelijk, maar ook daar profiteren hele groepen niet van. Er zijn nog steeds circa 11 mio Amerikanen die geen werk kunnen vinden, 37 procent daarvan zit al langer dan 6 maanden zonder werk. Ook die groep valt (vooralsnog) buiten de boot waar het het herstel van de Amerikaanse economie betreft. Ter illustratie: Walmart opende onlangs 2 winkels in Washington DC, had circa 600 banen te vergeven en kreeg meer dan 23.000 sollicitaties. Volgens Gould zijn de signalen van een aantrekkende economie zeker zichtbaar, maar zal het nog jaren duren, jaren van een verder herstel, voor ook de gemiddelde Amerikaan het gevoel krijgt dat de ‘Grote Recessie’ daadwerkelijk voltooid verleden tijd is. De ‘mood’ van de gemiddelde Amerikaan is derhalve nog verre van optimistisch, en dan blijkt ook wel uit bijvoorbeeld het en masse zoeken naar ‘stock bubble‘ via Google. En dat is voor de aandelenmarkt een positief gegeven: geen omgeving waarin snel een zeepbel op de beurzen kan ontstaan. Een feestje op de beurzen is pas écht gezellig als u daaraan meedoet. Hoe, dat kunt u hier zien