us-real-estate De huizenprijzen in de VS gaan helemaal los. Wat heet: het jongste huizenmarktcijfer liet de sterkste stijging zien sinds 2006. En dat is inderdaad vlak voordat de huizenmarkt daar instortte. De Amerikaanse vastgoedmarkt heeft een krachtige impuls gekregen in zoverre dat ze momenteel één van de sterkste pijlers van de economische groei vormt. De grote vraag naar woningen leidt automatisch tot prijsstijgingen en die blijken nog steeds een (sterk) stijgende trend te vertonen.

Huizenmarkt: tempoversnelling van de prijsstijgingen

Dat vertelt ons de Case-Shiller home prices index. Deze index, mee ontworpen door de Nobelprijswinnaar economie 2013 Robert Shiller, is in september van jaar tot jaar met 13.29 procent gestegen. Deze index wordt al met enige vertraging gepubliceerd zodat we ons moeten richten op de septembercijfers. Die septemberstijging was de scherpste sinds februari 2006. Het tempo versnelt dus nog. Van augustus tot september werd een stijging met 1.03 procent opgetekend. Tenslotte werd ook het augustus-cijfers nog naar boven aangepast, namelijk tot 0.9 procent van maand tot maand en 12.8 procent jaar tot jaar.

Zeepbel of geen zeepbel?

Maar links en rechts ontstaan twijfels over de houdbaarheid van de stijging die volgens sommigen zeepbel proporties begint aan te nemen. David M. Blitzer, Chairman of the Index Committee bij S&P Dow Jones Indices, is zo’n twijfelaar die de cijfers over de huizenmarkt met argwaan bekijkt. Maar niet alle signalen van de Amerikaanse huizenmarkt zijn even positief. Andere indicatoren schetsen een minder positief beeld, ze suggereren bijvoorbeeld dat de prijsstijging te danken zou kunnen zijn aan een afname van de beschikbare huizen in voorraad. De oorzaak van de prijsstijging zou dus eerder aan de aanbod- dan aan de vraagzijde liggen. Bovendien moet ook de kwaliteit van de kopers in twijfel getrokken worden. Sommigen suggereren dat vooral institutionele investeerders verantwoordelijk zouden zijn voor de hogere prijzen. Daardoor krijgt de beweging in haar geheel een eerder kunstmatig karakter. De rapporten van Slim Beleggen kunnen u ook in 2014 helpen bij het realiseren van een solide rendement. Meer weten? Lees dan hier verder