Dat was even schrikken vrijdag, toen het Amerikaanse banenrapport uitkwam. Geen 200.000 banen, maar slechts 74.000 banen. Waar komt deze uitglijder ineens vandaan? Het maandelijkse banenrapport: als er geen politieke oorlog in Washington woedt, komt dat normaliter op de eerste vrijdag van de maand, voor de meesten klokslag om 14:30 uur (onze tijd), voor een enkeling enkele millisecondes eerder. Afgelopen vrijdag, keurig op tijd, was het weer zo ver: de Amerikaanse economie heeft welgeteld over december 74.000 banen gecreëerd. Dat is toch wat minder dan de 196.000 waar de markt op aanstuurde. Bizar, en ook sterk afwijkend van het ADP rapport van 4 december (238.000 jobs erbij). Zoek de verschillen!
Banenrapport december: werkloosheid naar de 6,7 procent
Terwijl het aantal banen zwaar tegenviel, zakte tegelijkertijd de werkloosheid naar de 6,7 procent. Dat klinkt tegenstrijdig, maar is het niet voor wie de werkwijze van de ambtelijke molen enigszins begrijpt. Amerikanen die de moed hebben opgegeven, geen uitkering ontvangen, niet langer als werkzoekende staan ingeschreven tellen niet meer mee in de statistieken. Natuurlijk een ideale manier om de werkloosheid omlaag te brengen. ‘Lies, damn lies and statistics.’ De wereld zit echter zo in elkaar dat, bij gebrek aan alternatieven, ook weinigzeggende cijfers toch essentieel zijn. denkt u maar eens aan de rating bureaus: die hebben hun werk niet goed gedaan in aanloop naar de crisis, we stellen ons hier mild op, maar bij gebrek aan beter hebben die partijen het toch overleefd en draaien weer min of meer als vanouds. Reden: een gebrek aan serieuze alternatieven en een maatschappij die compleet is ingericht op het feit dat de hoofdmoot van de (belangrijke) leningen een rating moéten hebben.
Banenrapport: bij gebrek aan beter
De officiële werkloosheidscijfers in de VS, maar ook in Europa, geven geen getrouw beeld van de arbeidsmarkt, maar andere cijfers zijn niet voorhanden. Mogelijk dat dat deels de reden is dat Wall Street zo gematigd reageerde op het jongste banenrapport van afgelopen vrijdag. Daarnaast volgt er nog twee keer een bijstelling (achteraf): mogelijk is er ergens een rekenfoutje gemaakt, onwaarschijnlijk maar niet onmogelijk. En anders is het gissen naar de oorzaken: slecht weer zoals de Amerikaanse overheid de markt mee gaf? Dat kan het niet echt zijn: volgens diezelfde overheid kostte dat namelijk ‘slechts’ 16.000 banen. Dan missen we er nog steeds meer dan 100.000. Kijken we naar het bredere plaatje, het aantal banen dat over geheel 2013 is gecreëerd, dan rolt er een cijfer uit de bus van 2,2 mio. Ook dat is niet genoeg, maar voor de Federal Reserve ‘ acceptabel.’ Althans acceptabel genoeg om toch kalmpjes aan met tapering van start te gaan deze maand. Harde conclusies trekken uit het (zwaar) tegenvallende banenrapport over december is in het licht van de vele andere signalen dat de Amerikaanse economie duidelijk aantrekt, onverstandig. Een forse opwaartse bijstelling achteraf lijkt dan ook waarschijnlijk. Speculeren dat de Fed tapering tóch weer in de ijskast zet, is kansloos. Dat valt in een later stadium zeker niet uit te sluiten, maar niet op basis van dit ene tegenvallende banenrapport. Doe wat meer dan 11.500 geinteresseerde beleggers al deden: volg ons op Twitter en ontvang razendsnel de jongste relevante financiële berichten