IMF Het IMF verblijdde de wereld vandaag met de boodschap dat de mondiale economie in 2014 een sterkere groei zal vertonen dan eerder verwacht. De opwaartse bijstelling is marginaal maar het gaat om de richting, de trend. Het zat er al een tijdje aan te komen: het IMF heeft in een update van haar ‘World Economic Outlook‘ de verwachte groei van de mondiale economie lichtjes opwaarts bijgesteld. De rekenmeesters van het IMF denken dat de mondiale economie een groei zal laten zien van 3,7 procent, fractioneel hoger dan de gestelde 3,6 procent waar in oktober vorig jaar nog op werd gerekend. En die lichte verbetering kan vooral op het conto worden geschreven van de geïndustrialiseerde landen. De update van het ‘World Economic Outlook’ van het IMF (het gehele rapport vindt u hier) komt aan de vooravond van de meeting in Davos van tal van, vooral politieke, kopstukken en een enkele verdwaalde zanger. En hoewel de headline positief is, ziet het IMF ook enkele beren op de weg.

IMF: groei licht hoger, deflatie een probleem

Voor de VS wordt gerekend op een groei van 2.8 procent, terwijl de Eurozone een ‘mixed bag‘ is en blijft: Duitsland en Spanje zullen het wat beter doen dan verwacht, Italië wat minder goed en voor zorgenkindje Frankrijk houdt het IMF de groeiverwachting vooralsnog onveranderd. Japan mag zich verheugen in een groei van 1,7 procent dit jaar. Wie groei zegt, zegt Emerging Markets. De gemiddeld groeiprojectie ligt op ruim 5 procent, ligt beter dan de 4,7 procent vorig jaar. Het IMF prikt China op 7,5 procent, Rusland op 2 procent (was 3 procent) en Brazilië 2,3 procent. De volgende bar chart van CNN geeft u een mooi overzicht: IMF groei Dan deflatie, iets waar het IMF zich toch danig zorgen over maakt, en dan vooral het gevaar op deflatie in de Eurozone. Dat komt niet echt goed uit met overheidsschulden die de pan uit zijn gerezen de afgelopen crisisjaren. Er is volgens het IMF slechts één schok nodig om de lage inflatie in de Eurozone te laten omslaan naar deflatie. En als deflatie toeslaat, zijn de poppen uiteraard aan het dansen. Tot slot de werkloosheid: mondiaal zijn circa 202 mio mensen op zoek naar een betaalde baan. Dat was een jaar geleden nog circa 5 mio minder. Er worden inmiddels wel weer banen gecreëerd, maar dat aantal is niet eens voldoende om de groei van de beroepsbevolking op te vangen, laat staan de werkloosheid terug te kunnen dringen.

Dit is, mocht u het gemist hebben, óók het IMF:

* IMF: laatste wake up call voor uw spaargeld * Uw spaargeld is veilig… beweert het IMF * Extra heffing op spaargeld in de maak Beleggers die hun vermogen verstandig willen spreiden, doen er goed aan óók eens (weer) naar goud als alternatief te kijken. U vindt meer informatie in onze GRATIS GOUDGIDS die u HIER kunt downloaden