Het jaar is lastig van start gegaan voor de meeste aandelen, behalve voor goudmijnaandelen. Die laatste hebben rampjaar 2013 definitief van zich afgeschud en swingen weer op de beurs. Goudmijnaandelen maken véél emoties los bij beleggers. De ‘boom-bust cycle‘ is berucht. U kunt een vermogen vergaren met goudmijnaandelen, maar u kunt ook de waarde van uw portefeuille in korte tijd flink zien verdampen. Vorig jaar was voor liefhebbers van deze categorie aandelen een rampjaar: de NYSE Arca Gold Bugs Index verloor ‘eventjes’ 56 procent in 2013. En dat betekent dat wie zijn verlies wil goedmaken, meer dan 100 procent rendement nodig heeft. Dit jaar, althans tot op heden, vormt een spiegelbeeld van 2013. Diezelfde index is in 2014 al opgelopen met circa 25 procent. U ziet, het kan hard gaan, béide kanten op. Interessant: het sentiment bevond zich eind vorig jaar op een absoluut dieptepunt: alleen al de gedachte aan goudmijnaandelen liet veel beleggers de maag omdraaien. En dat laatste hebben wij geweten bij Slim Beleggen: wij hebben vanaf begin januari erop gehamerd dat beleggers hier in onze optiek de emotie beter konden uitschakelen, en profiteren van deze opgelegde kans. Dat deden wij hier, hier en hier. En ook Barron’s werd, zij het iets later, bullish op goudmijnaandelen.
Goudmijnaandelen: wilde rit voor de boeg
Laten we direct voorop stellen: loterijen zonder nieten bestaan niet, en zeker niet op de beurs. Maar fraaie, allicht zelfs opgelegde, kansen bestaan wél. Goudmijnaandelen staan nog lang niet op een niveau waarbij sprake is van een faire waardering. Uiteraard geldt dat dit sterk samenhangt met de ontwikkeling van de goudprijs. Die laatste heeft óók een rampjaar achter de rug, maar laat dit jaar óók een sterke performance zien. Goud is ruwweg opgeveerd van $1.180 tot $1.325 afgelopen vrijdag. Een herstel van $145 oftewel ruim 12 procent.
>>>Meer info? Download hier onze GRATIS GOUDGIDS<<<
Vergeleken met de ontwikkeling van de goudprijs hebben goudmijnaandelen het aanmerkelijk beter gedaan: vorig jaar gold het omgekeerde. Goud verloor in 2013 circa 28 procent, de bovenvermelde index het dubbele. En dat zal in de toekomst niet anders zijn. Goudmijnaandelen hebben, uiteraard, een sterke correlatie met de goudprijs, maar de koersuitslagen zullen veel heviger zijn. Dat is prettig omhoog, vervelend omlaag.
Goudmijnaandelen: stalen zenuwen vereist!
Goudmijnaandelen (en goud) kenden een droomstart in 2014, Wij zijn ervan overtuigd dat hier voor beleggers dit jaar méér te halen valt, maar pas op: een stijging gaat zelden in één rechte lijn. Goudmijnaandelen hebben een financiële achtbaan voor de boeg. Wij denken zeker dat u goudmijnaandelen en (fysiek) goud een plekje in uw portefeuille zou moeten geven, vermits u bestand bent tegen de hoge volatiliteit die de sector kenmerkt. Goudmijnaandelen zijn niet alleen volatiel: de sector trekt ook veel ‘goudzoekers.’ Er zit bijzonder veel kaf onder het koren. Het is daarom niet alleen van belang dat u goudmijnaandelen in portefeuille heeft, maar vooral ook de juiste aandelen. En daarvoor is het GOUD & ZILVER Rapport in het leven geroepen enkele jaren geleden. Om u te helpen zonder kleerscheuren door de beruchte ‘boom bust cycle‘ te komen en om dié aandelen te selecteren die over voldoende kwaliteit beschikken om in te beleggen. Lees ons GOUD & ZILVER Rapport vandaag nog, stel u in op een wilde rit en geniet van de hoge rendementen die u daar kunt behalen.