Europa kwetsbaar herstel Het economisch herstel in Europa zal dit jaar sterk onregelmatig verlopen. En daar komt bij dat het zeker geen kwestie wordt van achterover leunen. Daarvoor waarschuwt UBS topman Weber. Europa heeft de recessie van zich afgeschud, maar het herstel is, om de woorden van ECB topman Draghi te gebruiken, fragiel. En zo denkt ook de chairman van UBS erover, Alex Weber. Maar Weber gaat nog een paar stapjes verder dan Draghi, en kan dat ook vanuit zijn positie. Weber verwacht een onevenwichtig herstel, waarschuwt voor een ‘achterover leunen houding’ bij beleidsmakers en ziet gevaren in de uitkomst van de banken stresstests en in de opmars van ‘anti-EU sentiment.’ En een lekker pittig herstel, in één streep omhoog, is uiterst onwaarschijnlijk.

Europa: uitdagend jaar

Weber was voor hij een functie bij UBS aanvaardde, tussen 2004 en 2011 de grote man van de Bundesbank, en dat maakt zijn visie extra interessant. Ook Weber maakt zich zorgen over het stijgende ‘anti-Europa’ sentiment. Wellicht dat de Duitser daar toch een steekje laat vallen: er zullen bar weinig mensen zijn die tegen ‘Europa’ zijn namelijk. Maar het aantal mensen dat tegen de huidige opgetuigde Europese instituten zijn, neemt inderdaad sterk toe. Over de stresstests bij de Europese banken trapt Weber in een interview met CNBC een open deur in door te stellen dat ‘niet iedere bank even solide zal blijken.’ Maar hij verwacht dat diverse banken eruit zullen vallen als ‘zwak’ wat direct gevolgen zal hebben op de financiële markten betreffende die banken. Oftewel: Weber verwacht dat (te) zwakke banken op grote schaal gedumpt zullen worden op de beurzen.

>>>De Slim Beleggen BEURSBIJBEL kunt u hier gratis downloaden<<<

Kortom, zorgen uitdagingen genoeg dus voor Europa dit jaar, met naat verwachting een onevenwichtig verlopend economisch herstel, spannende verkiezingen op divers niveau, en natuurlijk de uitkomst van de banken stress tests. Die zou ditmaal, en we mogen best stellen daarmee voor het eerst, best streng zijn. Of dat ook écht zo is, zal moeten blijken.