mijnwerker Mijnwerker dreigt in de VS een uitstervend beroep te worden. De Amerikaanse schalie olie- en gas revolutie heeft al geleid tot het in record tempo sluiten van steenkoolmijnen.

In de Amerikaanse energiesector vindt momenteel een verschuiving plaats die haar gelijke in de geschiedenis niet kent. Alles staat momenteel in het teken van schalie olie en –aardgas en voor het nieuwe verhaal van fracking moeten zowat alle traditionele energiebronnen uit het verleden wijken. Volgens een rapport opgesteld door SNL Energy duwen schalie olie en –aardgas momenteel steenkool in snel tempo uit de markt. Dat is natuurlijk geen goed nieuws voor die regio’s in de VS die sterk afhankelijk zijn van de steenkoolwinning. Zo zijn er in de staat West-Virginia nogal wat steenkoolmijnen. En die worden rechtstreeks bedreigd in hun bestaan. SNL Energy rapporteert dat over de afgelopen 2 jaar ongeveer 20.000 banen zijn verdwenen in de steenkoolindustrie en niets wijst er op dat deze trend op korte of op middellange termijn doorbroken zal worden. Mijnwerker dreigt zo langzamerhand een uitstervend beroep te worden in de VS.

Mijnwerker is het bokje

In Q4 van 2011 waren er nog 94.000 Amerikaanse mijnwerkers, inmiddels zijn er dat maar 77.000 meer. Vorig jaar werd voor het eerst meer aardgas dan steenkool gebruikt om te voorzien in de energiebehoeften. In de steenkoolsector wordt dan ook steen en been geklaagd want de zaken gaan alles behalve goed. Een aantal mijnen zijn tijdelijk verlaten, waarbij de mogelijkheid wordt opengelaten dat ze opnieuw in gebruik zullen worden genomen wanneer de vraag naar steenkool vroeg of laat opnieuw aantrekt. Bij andere mijnen is het echter al over en uit, ze zijn failliet gegaan. De managers van de steenkoolbedrijven hopen diep in hun hart dat het Amerikaans experiment met schalie olie en –aardgas een niet zo happy end zal kennen. Vroeg of laat zou steenkool aan een comeback kunnen denken. Of toch niet? We mogen immers niet vergeten dat op de achtergrond ook de alternatieve energiebronnen aan een sterke opmars bezig zijn.