De Chinese munt, de yuan, blijkt ook in waarde te kunnen dalen versus de Amerikaanse dollar. Dat zagen belegger nou net niet aankomen. Weer één van ’s levens ‘zekerheden’ die door het putje glijdt.
Iedereen zoekt houvast in het leven, beleggers niet uitgezonderd. Zekerheden die in steen gebeiteld staan. Welnu, van die zekerheden is er deze weel weer eentje in rook opgegaan. De Chinese munt, de yuan (ook wel renminbi genoemd) blijkt ook in waarde te kunnen dálen versus de Amerikaanse dollar.
>>>Volg ons op TWITTER net als 14.000 andere actieve, geïnteresseerde beleggers<<<
Laten we voorop stellen: beleggers die al uit hun comfort zone worden gehaald door een met 1 procent gedaalde yuan versus de Amerikaanse dollar in de afgelopen zes dagen, zijn allicht beter af buiten de financiële markten. Valuta’s fluctueren, dat is feitelijk de enige echte zekerheid. De perceptie dat de yuan alleen maar in waarde kan stijgen versus de dollar, is natuurlijk onzinnig. Dat dit de afgelopen jaren steevast het geval is geweest, maakt het uiteraard nog niet tot een ‘zekerheid’. En wisselkoersverhoudingen worden nu eenmaal zwaar gemanipuleerd door de centrale banken. Currency wars weet u nog?
Trendbreuk voor de yuan?
Opvallend is het koersverlies van de yuan overigens wel. Voor $1 krijgen beleggers nu 6,12 yuans, versus 6,04 eind januari. En het moet ook gezegd: wie naar de grafiek kijkt, ziet een fenomeen met veel, zo niet alle kenmerken van een vallend mes. Hoewel de beweging relatief gering is, maakt dat de beweging niet minder significant. Immers, de yuan staat strak onder controle van de Chinese centrale bank, de People’s Bank of China, en wordt normaliter in een erg smalle bandbreedte gehouden. HSBC ziet in de valutabeweging van de yuan van de afgelopen zes dagen dan ook de hand van de meester, oftewel de PBoC. Mogelijk dat de centrale bank van mening was dat er teveel buitenlands kapitaal China in stroomde, op zoek naar een verdere appreciatie van de yuan versus de dollar. Dat was toch immers een ‘zekerheid’. Een andere mogelijke reden voor de verzwakte yuan zou kunnen liggen in de voorgestelde hervormingen in China, waarbij mogelijk de yuan flexibelere wisselverhoudingen wordt toegestaan. Ook dan geldt dat de actie is geïnitieerd door de PBoC. Uiteraard kan ook de licht afzwakkende groei van de Chinese economie, gecombineerd met angst rond het schaduw banken systeem in China een rol spelen. Of allicht is het een combinatie van alle eerder genoemde factoren. Voor analisten is het gissen. Voor beleggers op zoek naar ‘easy money‘ een lelijke streep door de rekening. Beleggers op zoek naar goedkope, kansrijke aandelen kunnen niet om Chinese aandelen heen. Lees ons GROEIMARKTEN Rapport en sla goedkoop toe