Op economisch vlak valt er een tweespalt waar te nemen tussen de westerse landen en de groeilanden. Laatstgenoemde groep staat momenteel onder conjuncturele druk door gecrashte munten die de inflatievrees doen toenemen. Als reactie hierop verhogen enkele centrale banken in die regio de rente op korte termijn om de neerval van de munten te stoppen. Maar een strakker monetair beleid vreet natuurlijk aan de economische groeiperspectieven. Een afgeleid effect hiervan is dat de grondstoffenhonger van deze landen wat minder groot wordt. In de VS en de eurozone zien we het optimisme dan weer toenemen. Maar deze landen zijn niet langer de grote grondstoffenconsumenten. Beleggers zouden voor minder de handdoek in de ring gooien en grondstoffen “out” verklaren. Maar laten we realistisch blijven : er zijn ook argumenten die voor een hogere grondstoffenprijzen pleiten. En daarbij denken we vooral aan de aanbodzijde van grondstoffen. Want grote mijnbouwprojecten werden de afgelopen jaren in de koelkast gezet omdat de aandeelhouders van de mijnbouwers genoeg hadden van grote investeringen die ofwel veel meer kostten dan initieel gebudgetteerd ofwel teveel vertraging opliepen (en dikwijls nog een combinatie van beide). De minste toename van de vraag kan dan al snel tot prijsstijgingen leiden. Als we het fundamentele pad even verlaten en het sentiment bekijken, stellen we een “afkeer” onder grote beleggers vast voor alles wat naar grondstoffen ruikt. En we vallen in herhaling maar een uitgesproken negatief sentiment riekt naar bodemvorming en de kansen op een trendommekeer nemen dan toe. Op technisch vlak valt alvast op dat er “iets” te gebeuren staat in het grondstoffencomplex. Hieronder ziet u twee toonaangevende grondstoffenindices: de S&P Goldman Sachs Industrial Metals Index (vooral koper, zink en aluminium) en de S&P Goldman Sachs Energy Index (vooral olie). Beide indices laten driehoekspatronen zien en een uitbraak is nakend. En dit presenteert alerte beleggers opportuniteiten.
SPGSCI Industrial Metals Index
Het is een beetje zoals jagers die op de loer liggen voor een stuk wild. Zo liggen ook de technische analisten nu op de loer voor een uitbraak. Naar boven of naar beneden is op dit ogenblik nog niet onmiddellijk duidelijk: de RSI-indicatoren zijn neutraal en dus niet overge(ver)kocht. Het is gewoon wachten op de uitbraak en dan op de trend springen!
SPGSCI Energy Index
Maar dat deze uitbraken krachtig kunnen zijn, hoeven we U niet te vertellen. Want het zal snel de aandacht van de rest van de beleggerswereld trekken en als hun kapitaal in werking zetten, kan het snel gaan! >>> Download de Beste Grondstoffen Kooptips van Slim Beleggen