We hoeven u uiteraard niet te vertellen dat 2013 een belabberd jaar is geweest voor de edelmetalen. Ondanks een beperkt herstel tijdens de laatste week zullen bezitters van goud en zilver met zeer gemengde gevoelens terugblikken op het voorbije jaar. Eigenlijk was het niets anders dan kommer en kwel in 2013. Er zijn grosso modo 2 redenen waarom iemand goud of zilver koopt.
- Ten eerste kan het motief speculatie zijn, gouden of zilveren staven of munten worden gekocht vanwege de verwachting op een prijsstijging. Wie uit dit motief goud kocht, heeft inderdaad een verloren jaar achter de rug.
- Ten tweede om goud en zilver in de portefeuille op te nemen is omdat beiden monetaire metalen zijn. Veel mensen willen tegenwoordig geen te grote blootstelling meer aan de risico’s verbonden aan ons bancair systeem. Fiat currencies worden in die visie omgezet in hard currencies zoals edelmetalen.
Keith Weiner schreef in het Monetary Metals Supply and Demand Report dat de Dollar in 2013 een belangrijke rol heeft gespeeld bij de edele metalen. De goudprijs piekte al in 2011 en heeft sindsdien meer dan 1/3de van zijn waarde verloren, in het geval van zilver was er een daling met ruim 60 procent.
Zilver in een sterkere positie dan goud
Een opvallende vaststelling is volgens Weiner dat de posities in zilver aangehouden door ETF’s veel minder sterk zijn gedaald dan die in goud. Ondanks een daling van de zilverprijs met 60 procent werden de posities in zilver met minder dan 10 procent afgebouwd. Dit gegeven stemt Weiner tot nadenken. Er zijn nu twee mogelijkheden: ofwel is er te veel goud verkocht, ofwel is er te weinig zilver verkocht. Gaan we er van uit dat er te veel goud is verkocht, dan kunnen we uitgaan van een opleving van op de 1ste plaats de goudprijs. Is zilver dan nog te duur t.o.v. goud? Dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn, wanneer het herstel van de goudprijs zich verder zet kan ook het zilver van een stevige come-back beginnen te dromen. Benieuwd hoe hoog de prijzen voor edelmetalen kunnen stijgen? KLIK HIER