werkloos in de VS

We weten allemaal dat rond het jaar 2007-2008 de financiële crisis losbarstte. De gevolgen van deze crisis zijn nog steeds goed zichtbaar in het dagelijkse leven. Het aantal werklozen is bijvoorbeeld nog steeds erg hoog en daarom vragen de meeste mensen zich terecht af of de crisis wel daadwerkelijk voorbij is. We kunnen constateren dat de macrocijfers de afgelopen maanden een stuk zijn verbeterd. Zowel in Amerika als in Europa ziet het er iets beter uit. Amerika neemt wel duidelijk een voorsprong in het economische herstel, maar zij konden ook leunen op de Amerikaanse centrale bank. Door middel van het open draaien van de geldkraan wist de Fed de Amerikaanse economie er weer bovenop te helpen. Voor Europa was het echter geheel anders. De ECB liet vaak lang op zich wachten en dat zorgde er ook voor dat er meerdere landen op het punt stonden om failliet te gaan. Daarnaast is de Europese werkloosheid de afgelopen maanden weinig verbeterd. Vooral de jeugdwerkloosheid vormt nog grote problemen. Het is duidelijk dat de strenge hervormingen in de Eurozonelanden weinig resultaat hebben geboekt.

Deze crisis zorgde echt voor paniek

Dat een crisis voor paniek zorgt, staat als een paal boven water. Maar deze crisis heeft diepere sporen achter gelaten bij de burgers. Het aantal banen dat verloren ging was zo groot dat de burgers totaal in paniek raakte. Vooral het tempo waarin mensen binnen een mum van tijd op straat stonden was moordend.

crisis 2007

Op de grafiek hierboven is te zien dat deze crisis duidelijk voor meer werklozen heeft weten te zorgen dan de andere crisissen. De schade is nog steeds goed zichtbaar bij het aantal werklozen. Dat is ook de reden dat de Fed afstand heeft gedaan van de doelstelling die het had bij het werkloosheidspercentage. Met andere woorden kan zelfs de Fed de werkloosheid moeilijk terugdringen. Klik hier om te zien hoe u rendement kunt boeken