eurostoxx50 De afgelopen week werden de Europese beleggers er nog eens aan herinnerd hoe broos de economische heropleving is (zie de talrijke winstwaarschuwingen van Europese bedrijven zoals Barco) en hoe precair de financiële situatie van Zuid-Europa blijft (problemen bij de Portugese Espirito Santo bank). Deze cocktail leidde tot een (mogelijke) trendommekeer in de Euro Stoxx 50, de benchmark voor de Europese aandelenmarkt. Op de weekgrafiek stellen we de nieuwe top op 3325,50 punten vast. Deze top werd niet bevestigd door de RSI-indicator (m.a.w. negatieve divergentie) en dit is vaak een voorteken dat de trend kwetsbaar is voor een trendommekeer of tenminsten een correctieve periode. De trendommekeer lijkt te zijn aangebroken doordat de index de afgelopen week de steunlijn van juni 2013 neerwaarts doorbrak: dit was een belangrijke steunlijn want er waren meer dan 3 raakpunten (wat de steunlijn in het jargon “sterk” maakt). Er is nog een sprankeltje hoop voor de “bulls”: de index vindt momenteel steun op 3130 punten (horizontale steun van de bodems van april/maart van dit jaar). Als deze steun het begeeft, kan de index onder de psychologische steun van 3000 punten zakken.

Euro Stoxx 50 (Weekgrafiek)

Eurostoxx50 weekgrafiek Op de daggrafiek vinden we misschien nog wel de meest interessante info. Immers, tot voor enkele maanden was de trend stijgend: deze trend kenmerkte zich door hogere toppen en hogere bodems. Maar nu treedt het tegenovergestelde patroon op: lagere toppen en lagere bodems. Op de daggrafiek zien we dat de Euro Stoxx een lagere top op 3289,82 maakte (lager dan de vorige top op 3325,50 punten) en daarna een lagere bodem op 3132,87 punten (lager dan de vorige bodem op 3211,50 punten). M.a.w. een trendommekeer lijkt te zijn gestart.

Euro Stoxx 50 (Daggrafiek)

Eurostoxx50 daggrafiek Voor technische analisten is deze grafiek nu zeer duidelijk: de index moet opnieuw boven 3289,82 punten uitstijgen om een koopsignaal te geven. Zolang dit niet het geval is, opteren beleggers in Europese aandelen best voor een meer voorzichtige houding! Trouwens, is het U ook opgevallen dat deze week het “risk on/risk off” model plots terug van weggeweest is : immers, de verkoopgolf zorgde voor een vlucht naar de traditionele veilige havens van Amerikaans en Duits staatspapier en……………..goud!