panic insidesocal_com StockMarketJitters

Maand na maand wordt het steeds duidelijker dat de stijging van de Amerikaanse aandelenbeurs vertraagt van galop naar stap. Vorig jaar steeg de S&P 500 nog met 29% terwijl we dit jaar amper aan 7% geraken. De markt steekt al 5 jaar in rally-modus door QE van de Federal Reserve, lage rentevoeten, de afwezigheid van ernstige inflatie, buybacks en dalende liquiditeit. Er zijn altijd wel redenen te verzinnen waarom een markt kan gaan dalen, maar toch is het niet onwijs om verschillende parameters in het oog te houden. Zo staat het dividendrendement van de S&P 500 nog steeds boven de korte termijn rentevoet. Ook noteert 83% van de bedrijven uit de S&P 500 aan 8 keer of meer de toekomstige cash flow, private bedrijven worden dikwijls gewaardeerd op 4 tot 6 keer de toekomstige cash flow. Nog werden de beurzen gestuwd door de grote inkoopprogramma’s van eigen aandelen. Hierdoor steeg de winst per aandeel zeer sterk de laatste jaren. Dit is echter geen houdbare trend. Veel bedrijven uit de S&P 500 zouden minder dan 10% winstgroei zien als de buybacks stil vielen.

Zijn aandelen overgewaardeerd?

Ook de Warren Buffett ratio slaat alarm. Een van Buffett zijn favoriete maatstaven voor de waardering van de aandelenbeurs is de marktkapitalisatie van de Wilshire 5.000 (een zéér brede beursindex) te vergelijken met het BBP van de Verenigde Staten. Net als in 2000 en 2007 staat deze barometer weer boven 100%.

 Warren Buffett indicator

Maar de beurzen worden voornamelijk door winsten gedreven. De markt verwacht dat de S&P 500 volgend jaar $126,64 winst per aandeel zal boeken. Dit lijkt was aan de hoge kant en zou al moeten betekenen dat de Amerikaanse economie met 3% zal groeien, iets waar het sinds de financiële crisis niet meer in geslaagd is. Op basis van de winstcijfers en alle andere parameters is een overwaardering van 15% tot 20% niet uitgesloten. Met onze tips wordt u een echte TraderDownload de Trading Almanak