index

De structurele problemen in de Eurozone werden nog aan gewakkerd door de besparingspolitiek die verschillende landen rigoureus doorgevoerd hebben. Regeringen hebben geprobeerd om hun begroting op te lappen zonder rekening te houden met de economische gevolgen van die politiek.

De tegenvallende macrocijfers vergroten de roep om een versoepeling van de besparingsmaatregelen. In dat verband wordt een beslissing verwacht van de Europese Commissie maar alles wijst er op dat die in dit geval niet over één nachtje ijs zal gaan. Ook Angela Merkel lijkt niet bepaald gehaast om in te grijpen. Alle hoop van de beleggers rust zodoende op de schouders van Mario Draghi. de voorrzitter van de Europese centrale bank zal wel iets moeten doen om het economische tij te doen keren maar hij heeft wel overschot van gelijk dat ook de betrokken landen hun steentje moeten bijdragen. De ECB alleen kan de klus niet klaren.

Zware verantwoordelijkheid op schouders Mario Draghi

Veel landen in de Eurozone hebben een erg rigide arbeidsmarkt en die staat een economische opleving in de weg. Daarnaast moeten er ook op economisch vlak aanpassingen doorgevoerd worden en dan nog liefst zo snel mogelijk. Maar uiteindelijk zal de ECB toch met een vorm van quantitative easing moeten aankomen. Vooral in Zuid-Europa blijft de situatie zorgwekkend, in Griekenland is bijvoorbeeld van een economische opleving nauwelijks of niet sprake. De Griekse regering hoopt op een surplus van iets meer dan 2 procent op de begroting voor dit jaar maar de kans is groot dat dit ijdele hoop zal blijken. Economisch blijft het land aanmodderen. Nochtans is een economische verbetering absoluut noodzakelijk om de Griekse rente te drukken waardoor het land toestemming zal krijgen om de afbetaling van hun schulden over een langere periode te spreiden. Deze maatregel is een conditio sine qua non om de Griekse economie er weer bovenop te krijgen. Bent u bang voor de daden van Mario Draghi ? Bescherm uw vermogen snel