palladium

Is palladium een betere investering dan goud? Even leek het antwoord op deze vraag een volmondig ‘ja’ want de palladiumprijs deed het dit jaar beter dan de goudprijs. Zonder enige vorm van overdrijving menen we te mogen stellen dat bij de edele metalen palladium het voortouw heeft genomen. Of dat zo zal blijven, moet afgewacht worden.

De prijs voor dit metaal uit de groep van platina bereikte eerder dit jaar een nieuwe piek voor de afgelopen 13 jaar. De meeste investeerders zullen de trein echter gemist hebben want palladium is niet bepaald een grondstof die erg bekend is bij de particuliere investeerders. Verder dan goud en zilver kijken die meestal niet. Maar fundamenteel ziet het plaatje voor palladium er nog altijd goed uit. Dat heeft dan weer te maken met de verwachting dat de vraag het aanbod ruimschoots zal overtreffen. Volgens de ijzeren logica van wet zal een grotere vraag dan aanbod automatisch leiden tot een stijging van de prijs.

Krapte op de markt voor palladium

En dat is precies dus wat bij palladium is gebeurd. In Zuid-Afrika, de op 1 na grootste producent van de grondstof in de wereld, zijn de mijnwerkers 5 maanden lang in staking geweest en daardoor is er uiteraard een krapte op de markt ontstaan. Het aldus geslagen gat is nog altijd niet gevuld. Een 2de probleem op de markt voor palladium is de factor Rusland. Dat land zou wel eens uit wraak voor de opgelegde sancties de export van palladium aan banden kunnen leggen en dan zijn de poppen helemaal aan het dansen. De fundamentals onder dit minder bekende metaal blijven dus ijzersterk.

Palladiumprijs profiteert van schaarste

Toch is het al van 2001 geleden dat de palladiumprijs zijn historische piekkoers liet optekenen. Toen werd aangetikt boven 1,100 dollar en dat is dit jaar ondanks alle commotie rondom palladium nog altijd niet gebeurd. Maar wat niet is kan natuurlijk nog altijd komen. Palladium is en blijft in ieder geval erg hot. Klik hier voor meer informatie over palladium