Jim Rogers blijft overtuigd dat de grondstoffen nog steeds in een seculaire stierenmarkt zitten. Met de recente daling van de olieprijs zijn er echter niet al te veel grondstoffen meer over die op korte termijn voor vuurwerk kunnen zorgen, op 1 uitzondering na: uranium. Wie een beetje dieper in de sector kijkt, kan zien dat uranium voor een goed 2015 én 2016 staat. Contraire beleggers kunnen daar nu al hun voordeel uit halen. We ‘vieren’ bijna de 4e verjaardag van het drama in Fukushima. De gebeurtenissen van maart 2011 waren als een doodsteek voor uranium. Niet alleen in Japan gingen de kerncentrales dicht, maar over heel de wereld werden plannen in de ijskast gezet De sector lag er dood en verlaten bij. Net voor het drama noteerde de uraniumprijs aan $ 72. In de zomer van dit jaar was de uraniumprijs al gedaald naar minder dan $ 30 – over een ‘bust’ gesproken. Maar verrassend genoeg is uranium de best presterende grondstof van de 2e jaarhelft.
Waar heeft de uraniumprijs dat aan te danken?
- Japan dat eerst al zijn kernreactoren stil legde, gaat nu stap voor stap de kernreactoren weer online zetten. Er is een blijvende vraag naar uranium vanuit de Japanse kerncentrales, dit duidt er op dat een heropstart niet lang meer kan duren.
- Kerncentrales in andere landen verhogen hun voorraad uranium. Waarschijnlijk willen ze nog snel uranium inslaan aan goedkope prijzen.
- De markt anticipeert al op een tekort aan uranium. Nieuwe projecten werden geannuleerd en onrendabele projecten werden stilgelegd. Aangezien het 5 jaar of langer kan duren om een uraniummijn te openen, verwacht men vanaf 2018 grote tekorten.
- Zoals altijd, China. China heeft 20 reactoren in aanbouw en 25 onder constructie. Op termijn wil China naar 200 kerncentrales, dubbel zoveel als de Verenigde Staten.
Hoewel de uraniumprijs stijgt, blijven de uraniumaandelen nog achter. Profiteer nu nog van deze opportuniteit voor het te laat is.