De olieprijs daalde sinds juli al met 31 % en staat op het laagste niveau sinds de 2e jaarhelft van 2010. Hier en daar gaan geruchten dat men de olieprijs manipuleert om Putin te straffen of dat de Saoedies de olieprijs laten dalen om de schalie bedrijven in de VS in de problemen te brengen. Maar dit is meer collateral damage dan een echte reden. Waar draait het dan wel om en wat zijn de gevolgen voor de aandelenmarkt? Manipulatie van de oliemarkt is alles behalve evident. Grote shorters lopen het risico om een fysieke levering te krijgen en grote spelers op de oliemarkt zouden bij te lage prijzen olievoorraden opbouwen in afwachting van een prijsherstel. De daling van de olieprijs heeft dus fundamentele redenen.
QE misvormt correlatie olieprijs en aandelenmarkt
Hoewel de Amerikaanse economie sterk blijft groeien, zijn er toch voldoende signalen die aantonen dat de private economie minder goed presteert. Zo staan de retail verkopen onder druk, daalt het aantal verkochte huizen en zit de industriële activiteit in een neerwaartse spiraal. Daarnaast is er de lage economische groei in de rest van de wereld en het overaanbod door de schalie olie. Daar staat tegenover dat de aandelenmarkt steeds hogere records op de tabellen blijft zetten. De vraag is nu of dit gaat blijven duren. Op volgende grafiek is de correlatie te zien tussen grondstoffen en de aandelenmarkt. Tot aan het begin van QE was er een sterke correlatie tussen beide, sindsdien is het verschil alleen maar groter geworden. Nu QE voorbij is, kan de situatie terug normaliseren. Gaan we een stijging krijgen van de grondstoffen of een daling van de aandelenmarkt (of een combinatie van beide).
Bij Slim in Dividend hebben we 2 olieposities in onze selectielijst opgenomen. Momenteel bieden deze een dividendrendement tussen 8 % en 18 %. Kijk hier over welke bedrijven het gaat. Deze bedrijven hebben al een forse correctie achter de rug. Als de prijs van olie terug gaat stijgen, kan het extra interessant worden.