Griekse bankaandelen zijn gisteren weer massaal van de hand gedaan, net als de dagen daarvoor overigens. Waar de aandelenmarkt van Athene gisteren intraday ruim 9 procent lager stond, stonden tegelijkertijd bankaandelen een kwart (!!) lager. Een bank aandeel, Bank of Piraeus, daalde zelfs 30 procent in waarde, het maximaal haalbare voor Griekse aandelen. Gezamenlijk verloren Griekse banken zo’n een derde tot de helft van hun beurswaarde sinds Syriza afgelopen zondag de Griekse verkiezingen won. Het lijkt erop dat aandeelhouders niet blij worden van het idee dat een radicaal linkse partij de overhand krijgt in het Griekse parlement. De Syriza-partij kondigde gisteren al een deel van zijn nieuwe programma aan, met onder andere een verhoging van het minimumloon met 10 procent.
Forse daling Griekse banken
Banken verloren meer dan 10 procent van hun beurswaarde op maandag en dinsdag, maar gisteren was een nog rampzaligere dag voor banken uit Griekenland. Voor Bank of Piraeus, een van Griekenland’s grootste banken, zagen de afgelopen dagen er zo uit:
Dit is wat de Financial Times zei over de selloff:
Het echte gevaar is dat de Grieken zelf het vertrouwen verliezen. Er zijn namelijk tekenen dat geld van de Grieken naar het buitenland wordt verplaatst, net als in 2012. Nikolaos Panigirtzoglou van J.P. Morgan stipte aan dat er 350 miljoen euro vanuit Griekenland naar Luxemburg is gestroomd sinds de start van vorige week. Hij schat in dat ongeveer een tiende van de Griekse deposito’s het land dit jaar heeft verlaten. Als de Griekse banken-paniek zich verder ontwikkelt, zal dit de Duitsers in de kaart spelen en de onderhandelingspositie van Griekenland veel slechter maken.
Twee Griekse banken vroegen voor de verkiezingen al om noodliquiditeit. Niet omdat ze last hadden van een bankrun maar als voorzorgsmaatregelen omdat ze extreem volatiele omstandigheden zagen. Griekse banken zijn overigens nog altijd afhankelijk van de ECB, ook al is dat misschien niet iets wat Syriza waardeert. De ECB leende in 2014 56 miljard euro aan banken uit Griekenland. Dat is minder dan de 63 miljard die in 2013 werd uitgeleend, maar is nog altijd een enorme omvang. Als mensen daadwerkelijk geld aan Griekse banken onttrekken en dat verplaatsen naar het buitenland, zullen Griekse banken zelfs nog meer afhankelijk worden van hulp van de ECB. Lees hier waarom je spaargeld gevaar loopt en wat je kunt doen!